Sursa foto: UBB

Universitatea Babeș-Bolyai a comunicat faptul că un grup de oameni de știință din cadrul său și al Academiei Române, alături de colegi din străinătate și de succesorii savantului Emil Gheorghe Racoviță, au înființat, sub egida instituției clujene de învățământ superior, Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme. Noua comunitate are printre idealuri „consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești.”

Președintele fundației este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, iar în timpul mandatului său au fost stabilite drept scopuri și:

  • “Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță”;
  • “Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta”;
  • “Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră”.

Iată părerea rectorului UBB, Daniel David, cu privire la noua fundație înființată:

  • „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. ( – ). Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”.