Tot mai mulți tineri cu gânduri suicidare din cauza pandemiei. Principala problemă este anxietatea. Ce spun psihologii și cum puteți ajuta

Dacă înainte de pandemie statisticile depreHUB arătau că 2% dintre tinerii care au apelat linia de ajutor aveau gânduri suicidare, astăzi procentul a crescut la 16%, se arată într-un comunicat de presă al asociației care operează TeenLine-ul 0374.461.461 la care pot apela tinerii pentru sprijin psihologic.

Astfel, Asociația Happy Minds, prin proiectul depreHUB, lansează campania „#FărăUrme. Fără anxietate și depresie la copii” pentru a atrage un semnal de alarmă cu privire la efectele pandemiei asupra sănătății emoționale a tinerilor și a ratei crescute de suicid.

Aceleași statistici indică anxietatea ca fiind principala problemă cu care adolescenții s-au confruntat în cei doi ani de restricții și schimbări produse de pandemie. Astfel, dintre cei 1.000 de adolescenți care au apelat în 2021 helpline-ul:

  • 58% suferă de anxietate
  • 22% suferă de depresie
  • 16% au luat în calcul suicidul
  • 5% au fobie socială
  • 31,8% au experimentat atac de panică, tulburare de alimentație și consum de substanțe

Cel mai adesea, anxietatea și depresia își pun amprenta în dezvoltarea emoțională, socială și cognitivă a copiilor, făcând loc altor tulburări emoționale și chiar suicidului.

Diagnosticarea timpurie, ajutorul de specialitate și un mediu prielnic dezvoltării emoționale și sociale pot preveni suicidul și evitarea unor suferințe care ar putea dura întreaga viață, cu atât mai mult în cazul adolescenților și copiilor care au avut un episod depresiv, deoarece, statistic, aceștia vor repeta episodul în cel mult 5 ani, până la 70% dintre cazuri, atrag atenția psihologii depreHUB.

Tinerii aflați în situația aceasta sunt mai predispuși la alte tulburări psihiatrice, precum anxietate, fobii, tulburări de comportament și tulburare hiperkinetică, potrivit Asociației Americane de Psihiatrie.

La începutul anului, când s-a lansat TeenLine-ul 0374.461.461, telefoanele au început să sune constant, sute de adolescenți simțindu-se în sfârșit ascultați, înțeleși și sfătuiți. Este și cazul Alinei, o tânără de 16 ani care și-a făcut curaj să apeleze la psihologii depreHUB:

„Acum câteva luni am auzit pentru prima dată niște voci, dar nu înțelegeam ce spun și vorbeau relativ încet. Mă chemau în bucătărie. O lumină pală se juca pe lama unui cuțit uitat pe masa din bucătărie. Simțeam că acolo este alinarea și sfârșitul suferinței mele. De atunci vocile acestea nu se mai opresc. Ajutați-mă, vă rog”, așa a început conversația Alinei cu psihologul din TeenLine.

„Deși la această vârstă ar fi trebuit să se bucure de adolescență, Alina duce zilnic o luptă cruntă cu anxietatea. Îi e frică să stea singură, dar și să iasă afară, nu mai poate mânca și a ajuns să aibă 43 de kg. Suferă de anorexie severă. Nu mai doarme de mai bine de jumătate de an. De fiecare dată când vine seara, Alina merge la ea în cameră și începe să plângă. Își dorește atât de mult să treacă noaptea cât mai repede, să se facă lumină afară. Știe că dacă va închide ochii, va reveni din nou vocea aceea care râde de ea. O voce care o îndeamnă să meargă în bucătărie, să ia ceva ascuțit și să pună capăt suferinței. Nu își mai suportă corpul, nu își mai dorește să trăiască așa. Nu are cu cine vorbi, nu o ascultă nimeni și nici nu mai are curajul să vorbească pentru că nimeni nu o crede. Părinții îi spun mereu că sunt crize de adolescență și că vor trece la un moment dat”, se arată în comunicatul depreHUB.

Aceasta este doar una dintre sutele de povești pentru care psihologii depreHUB se luptă să scrie un final fericit după ce apelul din TeenLine se închide. În acest sens, Asociația Happy Minds lansează campania de strângere de fonduri „#FărăUrme. Fără anxietate și depresie la copii”.

Fondurile obținute în urma campaniei vor fi destinate programelor de prevenție a suicidului și intervenție timpurie pentru copiii cu anxietate și depresie pe care Asociația Happy Minds le desfășoară prin proiectul depreHUB teens.

„Dictonul ‘copiii sunt viitorul nostru’ poate să rămână o expresie motivațională, uneori populistă, sau poate să facă diferența între un viitor de calitate pentru copiii noștri sau nepăsarea generației actuale pentru binele de mâine. Semnale de alarmă sunt, cifre îngrijorătoare avem, suntem în trend european acolo unde nu ne dorim, copiii noștri nu sunt bine, așadar avem toate motivele să ne adunăm forțele și să facem mai mult decât spunem. A fi prezent și a putea să contribui îmi doresc să fie obiectivul comunității de afaceri în proiecte cu sens și în cauze care merită. În fiecare copil există un potențial de bine, la fel cum poate să existe și un potențial de rău. Ceea ce le dăm noi va fi decisiv pentru viitorul lor. Numai împreună putem să le oferim acestor copii șansa la un viitor #FărăUrme, a declarat Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.

Cum pot contribui persoanele care doresc să se implice
  • Redirecționare 20% din impozitul pe profit / venit, fără niciun cost, până la finalul anului. Detalii pe www.adolescenti.deprehub.ro/campanie-20 – pentru companii/persoane juridice.
  • Donație online pe www.deprehub.ro/doneaza/ – pentru persoane fizice.
  • Transfer către Asociația Happy Minds. IBAN: RO12 BTRL RONC RT05 5256 7701
Bota Andreea Diana
Bota Andreea Diana
A absolvit Colegiul Național ,,Liviu Rebreanu" Bistrița, specializarea Filologie intesiv engleză. În prezent este studentă a Facultății de Litere din cadrul Universitatății Babes - Bolyai, specializarea Limbi Moderne Aplicate (engleză - franceză). Este pasionată de literatură, lingvistică, muzică și dans. Este o persoană sociabilă, extrovertită, activă, tenace, ambițioasă și muncitoare, iar prin implicarea sa în acest ONG își dorește să susțină și să facă auzite punctele de vedere ale tinerilor din secolul XXI.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare