Sursă foto: Unsplash

Copiii și-au lăsat ghetuțele peste noapte la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc și au venit luni dimineața să vadă ce au primit de la Moș Nicolae – cel mai actual proiect organizat de muzeu.

Managerul muzeului, Bogdan Stamatin a declarat modul de funcționare al instituției culturale: „În afară de perioada cu turiști, muzeul devine o corabie fantomă, ceea ce m-a înspăimântat. Dacă nu atragi comunitatea cu proiecte, ea nu va veni să vadă aceeași expoziție de zece ori. (…) Ne uităm pe calendar, vedem ce sărbători urmează și facem un brainstorming cu ce propunem comunității. Apoi încercăm să ne alăturăm la evenimente care deja există, cum este festivalul de film Câmpulung Film Fest sau cursele de alergare montană. La Bucovina Ultra Rocks am făcut o expoziție dedicată la muzeu, dar m-am și proțăpit cu exponate din lemn printre standurile de papuci și ce se mai vindea. Mi-am pus tricou și pantaloni scurți și m-am așezat și eu cu exponatele de la muzeu, doar că nu vindeam nimic. Nu mi-era foarte clar ce căutam acolo, dar lumea vede că suntem prezenți în comunitate, că echipa de aici face treabă.”

Întreaga activitate a fost actualizată pe pagina oficială de Facebook a Muzeului, prin diferite mesaje adresate publicului larg:

Primii părinți și copii au început să vină deja la muzeu cu ghetuțele la purtător, în așteptarea lui Moș Nicolae! Hai și tu alături de copii tăi – dacă au sub 10 ani – și lasă-i să-și ascundă ghetuțele prin muzeu. Dacă au fost cuminți, Moșul vine peste noapte, iar mâine, luni, 6 decembrie, între orele 11 și 17, vă așteptăm din nou ca să vă bucurați de cadourile primite! 

Zeci de copii vin în continuare la Muzeu, cu ghetuțele pregătite, pentru întâlnirea cu magia așteptării lui Moș Nicolae! Ultimele două ore! 

Copii, familii, zâmbete și multă emoție în ajun de Moș Nicolae! Muzeul e plin de papucei, ghetuțe sau bocăncei aduși de zeci și zeci de prichindei care pariem că vor adormi cu greu în seara asta, în așteptarea Moșului! 

Întrerupem programul obișnuit cu o veste de ultimă oră, dragi copii, da, avem confirmarea, Moș Nicolae a fost noaptea aceasta pe la Muzeu și da, toate ghetuțele, cizmulițele, papuceii și bocănceii sunt plini de cadouri! Vă așteptăm astăzi până la ora 17 ca să le luați în primire!

Sursa foto: Muzeul Arta Lemnului / Facebook

În același timp, unul dintre scopurile managerului este reprezentat de transformarea muzeului într-un spațiu de dialog privind schimbările climatice și comuniunea omului cu natura: „Trebuie să ne asumăm o postură. Un reproș care se face la nivel mondial tuturor muzeelor este pasivitatea ideologică. Faptul că ești doar o vitrină nu ajută, trebuie să te implici măcar pentru a provoca dialogul.”

Astfel că, în baza acestei idei, în timpul verii a avut loc experimentul intitulat „Plastic Free July” un fragment de activitate dintr-o campanie globală, în care o familie a strâns timp de o lună tot materialul plastic din circuitul casei, organizându-se apoi la muzeu expoziția  „Plastic! o poveste fără sfârșit”. Au fost expuse, de asemenea, obiecte vechi confecționate din lemn care în contemporaneitate au corespondent în obiecte din plastic.

Sursa foto: Muzeul Arta Lemnului / Facebook

Acestea sunt doar două dintre inițiativele de amploare ale Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, celelalte proiecte fiind denumite: 8 martie – cu mama, la masă, la muzeu; Noaptea muzeelor; Chipuri de bucovineni.

Muzeul Arta Lemnului este primul din România care a lansat un card de membru, în schimbul a 85 de lei, dar care oferă acces la evenimentele private, organizate de muzeu.