universități
universități

Asociația Cercetătorilor Ad Astra prezintă și anul acesta un top al celor mai bune universități din România!

Comisia de experți îi cuprinde pe Silviu Matu (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Brașov), Daniel David (UBB), Bogdan Florian (Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA), Adrian Miroiu (SNSPA), Florin Alin Sava (Universitatea de Vest din Timișoara) și Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din București). 

Acest metaranking a fost publicat la nici trei săptămâni de la anunțul Ministrului Educației, care desemnează un grup de 8 experți din domeniul universitar pentru realizarea unei noi ierarhizări anume. 

Deși anul trecut au fost 28 de universități incluse, anul acesta sunt menționate 31 de instituții din totalul de 96 la nivel național. 

În top 3 se numără Universitatea Babeș-Bolyai Cluj Napoca, Universitatea Politehnică București și Universitatea București. Instituțiile Capitalei acumulează anul acesta 19 puncte, cu 1 punct mai mult decât anul trecut, în timp ce UBB pierde 2 puncte, ajungând la totalul de 20. 

La finalul clasamentului se numără 13 universități, printre care Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, al cărei rector este, înafara perioadei mandatului, Sorin Cîmpeanu. 

Deși Ad Astra realizează clasamentele după metodologia stabilită în 2016, competiția oferită este bine-venită deoarece nu există o metodologie unică de realizarea a metarankingurilor. 

Rolul acestor clasamente este unul informativ, oferind o perspectivă de ansamblu asupra școlii românești, în comparație cu topurile internaționale; reușind chiar să influențeze alocarea de fonduri.