Crăciunul
Foto: World Vision România

Crăciunul nu e la fel anul acesta și pentru familiile defavorizate din mediul rural!

Jumătate dintre părinții vulnerabili din mediul rural și-ar dori să anuleze Crăciunul din acest an pentru că nu au bani pentru cadouri și brad, potrivit studiului „Crăciunul pentru copiii din satele României”, realizat în noiembrie de World Vision România. Unul din şase părinţi nu are nici măcar 10 lei pentru cadoul de Crăciun, iar o treime dintre părinți au mai puțin de 50 de lei să cumpere un cadou.

O treime dintre familiile vulnerabile din mediul rural nu au avut brad la Crăciunul din 2020, în timp ce peste 50% dintre familii au avut un brad împodobit sărăcăcios. Doar 20% dintre familii au avut bradul pe care și l-au dorit anul trecut.

De asemenea, peste jumătate dintre părinți spun că Perioada Crăciunului este pentru jumătate dintre părinți una stresantă, 74% dintre părinți fiind stresați din cauza imposibilițații financiare.

30% dintre părinți afirmă că sunt stresați pentru că le este rușine că nu pot asigura familiei cele necesare, 14% pentru că nu cu ce încălzi casa, 10% deoarece nu știu dacă vor dispune de bani pentru mâncare și 10% fiindcă nu au haine de iarnă.

Mai mult, aproximativ 70% dintre respondenți ar alege să facă copilului un cadou care să îi acopere o necesitate de bază (alimente, haine, încălțăminte), iar mai puţin de 30% ar alege un cadou care să fie pe placul copilului, chiar dacă nu este o necesitate de bază.

Studiul, pe larg, mai jos:

Studiu-Craciun-pentru-copiii-din-satele-Romaniei

„Eu cred în timp, Moş Crăciun! Tu crezi în mine?” – campanie lansată de World Vision România pentru a dărui un cadou copiilor din satele României

În România rurală, copiii au aceeași credință în Moș Crăciun ca cei din orașe. Cu toții sunt plini de speranță, cuminți tot anul, harnicuți și dornici să iși ajute familia în gospodărie. Sunt darnici și buni la suflet, își împart hainele și ghetele cu frații, pe rând, pentru a merge la școală. Lipsa banilor, însă, distruge fericirea copiilor, cel puțin în ochii părinților care nu au suficienți bani nici măcar de alimente sau de lemne pentru iarnă.

„Gabriel are 10 ani și este dintr-un sat din Dolj. Are un frate mai mare, de 12 ani, și o soră mai mică pe care o iubește la nebunie. Gabriel ne-a spus povestea lui și a cerut cadouri de la Moș Crăciun pentru Alin și Elena, sora mai mică. Ne-a spus că tot ce-și dorește Alin este să poată să meargă la liceu, lucru care în acest moment pare doar un vis, pentru că familia nu ar putea susține naveta. Pentru Elena, a cerut jucării. Este o fetiță plină de viață și speranță. Ca cei trei copii din Dolj sunt zeci de mii în România. Copii care speră an de an că Moș Crăciun va veni, copii care cred în magie și merită să o primească“, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Pentru Gabriel, Elena, Alin și pentru alți 2000 de copii din programele World Vision România din satele uitate de lume, fundația și-a propus să cumpere, cu ajutorul donatorilor săi, un cadou de Crăciun care să aducă o bucurie de copil. Dacă vrei să fii Moș Crăciun pentru un copil de la sat poți dona aici orice sumă dorești sau prin SMS la 8864 cu textul SPERANȚĂ (cost 4 euro).

__________

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.