Maticiuc
Sursă foto: https://codinmaticiuc.ro

Deși sună ca titlul unei povești dubioase de Crăciun, este cât se poate de adevărat. Codin Maticiuc a realizat pentru Tshirt-Factory, acum ceva timp, câteva modele personalizate de tricouri, cu mesaje diverse. Printre ele, două au atras atenția: „Fiți femei, curve-s destule” și „Urâtele mă deprimă”.

Cu astea două mi-a captat atenția. La o căutare rapidă am găsit și variantele masculine: „Fiți bărbați, bomardieri sunt destui” (cealaltă e destul de intuitivă).

Și ai zice că nu e nimic sexist în această campanie, că a atins ambele sexe, că e doar o expresie catchy, argumente-argumente. Deși îl respect le dl. Maticiuc pentru activitatea lui generală, mai ales pentru campaniile caritabile, de data asta a gafat-o și am să vă explic de ce.

Problema e că un bărbat urât nu e cu nimic diferit de un bărbat frumos.

Poate e mai diferit tratat în filmele americane, dar nu îi pune aspectul bețe în roate pe niciun alt plan. Decât dacă are anumite anomalii și nu despre asta este vorba.

O femeie este constant pompată să își acopere coșurile, să își sugă burta, să încapă în hainele de la copii. Presiunea socială pe aspectul unei femei este semnificativ mai apăsătoare. Toată industria în jurul acestui lucru se învârte: pe evidențierea calităților sexului frumos. Și sexul frumos nu e femeia comună, mamă a doi copii cu vergeturi, copilă cu acnee, supraviețuitoarea cancerului la sân. Nu! Sexul frumos e modelul de la Versace care poartă roșu, e slab ca un băț și dotat ca un Ferrari.

„Urât” nu e un cuvânt pe care îl spui unei femei narcisiste, rău-voitoare, arogante. E un cuvânt pe care și-l zice copila mai plinuță singură în oglindă. Și e ea deja deprimată; nu are nevoie să știe că o deprimă și pe dl. Maticiuc și prietenii săi.

Cât despre celălalt mesaj, „curvă” e o jignire urâtă.

E cel mai neplăcut lucru pe care i-l poți zice unei femei. Și e și mai rău când îl folosește un bărbat. Nivelul de ipocrizie e același cu al unui alb folosind The N Word; fără aceeași încărcătură istorică. De ce?

Fiindcă e o adresare care are ca scop înjosire femeilor în raport cu sexualitatea. Fie că își folosește corpul să câștige bani, fie că are o viață sexuală activă, fie că a avut mai mult de 0 parteneri romantici, o femeie, mai ales în România rurală a secolului XXI, riscă la un moment dat în viață să fie numită așa.

Dar această asociere învechită e absurdă.

Sexul e natural și sănătos (am mai vorbit despre asta) și imparțial. Adică nu tratează bărbații și femeile diferit. Aparatul reproducător se dezvoltă aproximativ în același timp, organele sunt identice ca și funcții, atașamentul emoțional se formează la fel. Nu e nici impuritate în joc, nici diferență între sexe.

Deci, revin cu întrebarea basic: de ce e jignită o femeie care face sex și felicitat un bărbat care face? Și cu cine face bărbatul sex ca să fie felicitat, dacă femeia n-are voie? Cu un alt bărbat? Păi parcă să fii gay era singurul lucru mai rău decât să fii curvă?

Caterincă proastă, dar n-am terminat încă.

Să analizăm tricoul pereche. Folosind puțina matematică pe care am învăț-o în facultate ajung la concluzia că bombardier e varianta masculină a cuvântului curvă. Bombardierii sunt persoane care se comportă agresiv și neplăcut în public; dar sexualitatea se manifestă de obicei în intimitate; deci deduc de aici că un bărbat ar trebui să fie manierat doar când iese în lume, iar o femeie trebuie să fie elegantă și pe budă.

Puțină exagerare; dar Doamne Iartă-mă.

Aveam intenția să scriu apelativul feminin cenzurat și nu am făcut-o exact fiindcă nu mai vreau să dau putere acestui cuvânt. Fiindcă mi s-a părut absurd că viața sexuală exclude eleganța. Că cel mai rău lucru pe care îl face un bărbat e să scuipe semințe pe stradă, iar cel mai rău lucru pe care îl face o femeie e sexul! Și mai absurd e că un bărbat a decis standardele astea!

Și credeți că a lăsat presa să vorbească așa singură?

În 2016 apare pe site-ul lui povestea tricoului cu urâtele.
Puțin context pentru ce-i mai neanalfabeți dintre noi: replica nu îi aparține; e dintr-o celebră comedie. Nu e neapărat o scuză perfectă, dar dacă zicea doar atât și înainte să îi sară lumea în cap era scuzabil.
Dar nu, el a continuat să își justifice misoginismul. Știți de ce nu îl deranjează mesajul nepotrivit? Fiindcă el susține femeile, deci își poate permite puțin misoginism joia și fiindcă tricoul lui face furori. Dintre toate modelele misogine care circulă pe site (chiar el enumeră concurența), al lui a prins cel mai bine la public, dom’le.

Voi înțelegeți ce vă zic?

El se dă mare cu faptul că a putut vinde bărbaților un tricou care jignea femei. Nu îmi pasă că există variante și mărimi pentru femei; o audiență care apreciază același misoginism de joi ca tine nu e motiv de laudă.

Și credeți că s-a oprit aici? Nici pe departe. A încercat să pledea pe artistul neînțeles: superficiali noi că nu i-am înțeles metafora! El se gândea chipurile la urâțenia sufletului. Da, păi, eu nu m-am înfometat fiindcă eram arogantă, prietena mea nu voma intenționat fiindcă era narcisistă, colegele mele nu se tăiau pe antebraț fiindcă erau egoiste. Și asta e doar ce am întâlnit eu.

1 din 200 de femei americane suferă de anorexie. Adică se înfometează ca să nu deprime lumea sensibilă ca audiența domnului Maticiuc. Credeți că noi suntem mai breze?
Țineți-vă bine că mai vine o statistică: știți că se aproximează că 1 din 5 femei din toată lumea suferă de bulimie (multe nediagnosticate)?

Astfel de numere ar trebui să fie singurele care să ne deprime!

A încheiat glorios cu o frază care merită citată:

Pentru mine femeia cu adevărat urâtă este cea care nu are absolut nimic atrăgător. Femeia care nu excelează în nimic. Aspect, atitudine, inteligenţă, moralitate, carieră, nimic.

Și apoi glumița: Pentru mine nu există femei urate. #futorice chiar şi deprimat. Aştept provincia, mulţumesc anticipat.    (…)   #cretinelemadeprimamairau

Prima parte mai întâi. Voi procesați aceste standarde? Femeia mediocră este urâtă!
Am avut media 7 semestrul trecut, mă chinui să îmi găsesc un loc de muncă, sunt timorată, scundă și neepilată. Eu sunt o femeie urâtă?

Mama mea, bunica mea sau străbunica mea, care deși au studii destul de avansate, în funcție de posibilitățile vremurilor și care au muncit mai mult decât toți bărbații din publicul dl. Maticiuc; dar care nu au doctorate date sau companii milionare, sunt femei urâte?

Și asta e doar familia mea, dar nu cred că familiile voastre sunt mai influente.

După raționamentul ăsta, e cineva frumos? Aduce cineva bucurie clienților lui Codin Maticiuc? Și cine Doamne iartă-mă folosește urât cu conotație sufletească? Că eu una l-am auzit doar la poeți și la bullies.

Și ca să îi răspund la umor, el poate f*te orice, dar nu cred că orice îl f*te la rându-i.

Sper că a așteptat după provincie suficient de mult încât să fi procesat cuvintele pe care le-a rostit. Dacă nu, o cretină a vorbit acum, cu speranța că a făcut alte cretine să înțeleagă cât de frumoase sunt!