Poliția Română
Sursă Foto: arb.ro

Poliția Română a lansat recent o platformă cu informații și sfaturi despre siguranța în mediul online. Aceasta conține și un test de siguranță online.

Un proiect dezvoltat de Poliția Română și de Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică este gândit și lansat: „în beneficiul tuturor celor care vor să se simtă în siguranță pe internet, să știe cum să reacționeze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut, se arată în descrierea proiectului.

Platforma „Siguranță Online” vine drept o campanie de educație digitală a cetățenilor.

A fost lansată în luna octombrie cu un experiment online: mai multe site-uri au găzduit bannere (sub formă de reclame) de tipul celor înșelătoare – de tip phishing -, pentru a încerca ușurința cu care utilizatorii de pe internet cad în capcana unui câștig sigur:

„Astfel, în 6 zile de campaniepeste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani. După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro” pentru efectuarea testului, declară cei de la DreptulLaBanking, partener al platformei.

Testul practic – Cât de în siguranță suntem online fiecare?

Aici, poate fi completat testul online de oricine dorește să își măsoare nivelul de educație în securitate cibernetică

Datele pe care le introduc utilizatorii nu trebuie sa fie reale, iar site-ul nu colectează date cu caracter personal. Testul are 15 întrebări interactive și, în funcție de rezultat, participantul va afla ce categorie de recomandări să acceseze în cadrul site-ului.

La fiecare întrebare, răspunsul corect ori greșit este însoțit de explicații

În test se află întrebări de genul:

  • „Primești un document nesolicitat de la o persoana prietenoasă sau o cunoștință. Îl deschizi?”
  • „Ești în oraș cu prietenii când, deodată, primești un mail cu o alertă de securitate. Ce faci?”

Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru campania #sigurantaonline și oferă utilizatorilor atât posibilitatea să își testeze rezistența la fraudele online cât și să afle informații utile navigării în siguranță pe Internet. Pe parcursul quiz-ului, participanții se confruntă cu mostre de atacuri tip phishing și smishing inspirate din diferite incidente întâlnite în online. Pentru fiecare întrebare utilizatorul primește indicii clare despre cum să recunoască o tentativă de fraudă, cum să evite să devină victimă a infractorilor cibernetici și cum trebuie să procedeze dacă a fost fraudat online”, mai scriu cei de la DreptulLaBanking.

  • România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale. Astfel, 49% dintre locuințele din România sunt abonate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză, România situându-se astfel pe locul 5 în UE.
  • Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare. Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorului obișnuit. Factorul predominant ce facilitează aceste atacuri este eroarea umană, lipsa informației sau a pregătirii adecvate”, notează aceeași sursă.

Sursă video: YouTube

Ce au declarat coordonatorii:

„Într-o lume din ce în ce mai conectată, în care viața socială, cumpărăturile, educația, divertismentul și chiar relațiile de iubire se desfășoară cu precădere online, fraudele cibernetice sunt din ce în ce mai prezente.

Chiar și în cazul celor mai informați dintre noi, e important să fim mereu la curent cu ultimele ”inovații” ale infractorilor online, pentru că aceștia par să fie permanent puși pe treabă și din ce în ce mai pricepuți la a obține acces la banii noștri sau la datele noastre personale.

Campania #SigurantaOnline a fost gândită și lansată în beneficiul tuturor celor care vor să se simtă în siguranță pe internet, să știe cum să reacționeze corect atunci când primesc un telefon sau un SMS de la un număr necunoscut. De aceea, te invităm să faci Testul pentru a vedea cât de pregătit ești să faci față fraudelor cibernetice, să citești articolele despre diversele tipuri de fraude și să dai mai departe informația către cei dragi.

Fie că vorbim de prietena care își actualizează datele la bancă, fratele care face mereu cumpărături online, vecina care te întreabă dacă sunt reale promoțiile de pe Facebook sau bunica pe care o sună diverse persoane de pe numere necunoscute, să o întrebe de datele de la card, cu toții trebuie să fie cât mai bine informați, pentru a fi mereu în siguranță”, se arată în descrierea proiectului.