elevi
© Boykov | Dreamstime.com

6 elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova participă la primul concurs din lume despre programarea calculatorului cuantic, calculatorul despre care se spune că va oferi avantaje ştiinţifice şi economice uriaşe, fiind mult mai rapid decât actualele computere în rezolvarea unor sarcini complexe, organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit pentru liceenii doritori să înveţe.

Profesoara de informatică Marilena Ionescu a fost cea care le-a oferit elevilor de la clasele de matematică-informatică ale Colegiului „Nicolae Titulescu” din Craiova o deschidere mai largă în domeniul calculatoarelor, care, urmărind noile tehnologii, a descoperit Qubit by Qubit – din SUA, un proiect de învăţare online prin care elevii pot dobândi, cu ajutorul informaticii, abilităţi necesare în viitor.

„Este primul curs de „quantum computing” creat de către MIT, Stanford University şi Harvard University pentru liceeni din întreaga lume. Pe parcursul a două semestre de prelegeri săptămânale, secţiuni de laborator şi teme pentru acasă, elevii dezvoltă o înţelegere fundamentală a calculului cuantic, inclusiv algebra liniară de bază, mecanica cuantică, calculul şi informaţia cuantică şi algoritmii cuantici. Ei vor avea chiar şansa de a programa pe un computer cuantic real. În fiecare săptămână, elevii participă la trei activităţi: o prelegere de 1,5 ore, un laborator de 1 oră cu un asistent didactic şi o temă pentru acasă”, a declarat profesoara Marilena Ionescu.

Cursul este predat de instructori şi asistenţi care provin de la universităţi de top, inclusiv MIT, Stanford şi Universitatea din Waterloo. Aceștia oferă, de asemenea, asistenţă suplimentară pentru elevi, inclusiv sesiuni de revizuire a temelor şi a programului de lucru pe Discord.

La finalizarea cursului, elevii vor primi un certificat de absolvire.


Sursă foto: © Boykov | Dreamstime.com