O variantă de mijloc, după cele 2 săptămâni de vacanță, ar fi o deschidere descentralizată a școlilor, pe baza ratei de infectare, conform spuselor Ministrului Educației. Astfel, elevii din localitățile cu rata de infectare scăzută ar putea merge la școală după cele 2 săptămâni de vacanță, dacă varianta descentralizării „va fi acceptată de autoritățile sanitare”.

Elevii au propus și susțin descentralizarea, deoarece „este imperios ca deciziile privind modificarea scenariilor de funcționare ale școlilor să se decidă strict la nivel local, fără măsuri dictate de la centru (…)”.

Mai multe soluții sunt în discuție, precum cea a predării online, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește:

Dacă nu vom putea din motive epidemiologice, pe 8 noiembrie, să reluăm școala cu prezență fizică, va trebui totuși, cu toate lipsurile pe care le susțin în continuare, să apelăm la soluția predării online. Între timp, am căutat să interacționăm cu operatorii de telefonie mobilă și internet astfel încât, cu sprijinul acestora să îmbunătățim, cât se poate îmbunătăți în aceste două săptămâni, conectivitatea la internet”.

Întrebat de moderatorul celor de la B1TV despre părinții care nu sunt de acord cu frecventarea fizică a cursurilor și cei care doresc să le fie copilul testat, în timpul orelor pe modelul tradițional, Ministrul Educației a răspuns următoarele:

„Nu-mi voi depăși atribuțiile ca ministru al Educației. Această decizie, cu siguranță, ține seama în primul rând și de persoanele cu competențe medicale, dar din perspectiva dreptului la educație, avem o problemă și am o rezervă aici, apropo de hotărâre. Dacă, însă, aceasta va fi decizia, o voi susține”.

De asemenea, aflăm că există acest risc prin prezența copilului la școală și prin traseul de la școală – acasă. În acest sens, Sorin Cîmpeanu declară:

„O mobilitate mai ridicată crește riscul epidemiologic, chiar dacă – am spus-o tot timpul – în școli regulile sanitare se respectă mult mai riguros decât în alte medii. Mergând pe ideea că se respectă întocmai, în toate școlile, totuși mobilitatea generată de deplasarea copiilor la școală, crește riscul de transmitere. Este un fapt pe care trebuie să-l acceptăm, din păcate.”

În săptămâna ce urmează vom afla detalii cu privire la modul de reîncepere al cursurilor după încheierea celor 14 zile de vacanță forțată.