Părinții vaccinați

Părinții pot primi ajutor de la stat dacă orele se fac online. Vezi care sunt condițiile necesare pentru obținerea indemnizației.

Având în vedere faptul că tot mai multe școli trec în regim online, crește și numărul părinților care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii. Majoritatea nu știu care sunt condițiile și pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de indemnizația de la stat care se acordă în această situație.

Așadar, părinții care stau acasă cu elevii în regim online, primesc ajutor de la stat doar dacă minorul are până în 12 ani, cu mici excepții, însă. În această categorie, intră părinții care au copii cu vârsta de până la 18 ani cu boli de inimă, diabet, boli inflamatorii, boli imune sau autoimune.

Indemnizația se oferă doar unuia dintre părinți, iar aceasta este în valoare de 75% din venitul mediu brut, dar nu mai puțin de 2.500 de lei.

Acești bani sunt oferiți de stat cu o condiție: părintele nu trebuie să facă telemuncă. În caz contrar, acesta va fi plătit de angajator și nu mai poate beneficia de ajutorul din partea statului.

PAȘII PENTRU A PRIMI AJUTORUL:

Pentru această indemnizație este nevoie de o serie de formalități. În primul rând, părintele trebuie să ceară de la școala copilului o adeverință care să ateste că la unitatea de învățământ respectivă orele de curs se desfășoară online.

În al doilea rând, cu acest document și cu o declarație pe proprie răspunde în care se menționează faptul că este singurul părinte care beneficiază de această indemnizație, le duce angajatorului, care depune aceste acte la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituție care va face demersurile necesare ca părintele să primească banii.

Pe toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022 sunt acordate aceste zile libere plătite, aplicându-se tuturor angajaţilor atât din mediul public, cât şi privat.

Numărul de beneficiari estimat este de 20.000 de români, iar efortul bugetar estimat este de 50 milioane de lei pe lună.