După ce rata de infectare cu Coronavirus a ajuns la 15 cazuri la mia de locuitori în județul Ilfov, autoritățile din județ au propus carantinarea județului și trecerea tuturor școlilor în format online.

Așadar, Direcția de Sănătate Publică ar fi solicitat carantinarea întregului județ, propunere împotriva căreia prefectul Daniel Zamfir s-a opus pe motiv că mulți locuitori din Ilfov lucrează în București, iar o astfel de măsură ar fi dificil de pus în practică.

După ce măsura de carantinare a județului a dat greș, DSP Ilfov a propus și menține propunerea de trecere a tuturor școlilor din județ în format online. Autoritățile trimit însă solicitări către instituțiile de învățământ, astfel ca până la finalul săptămânii propunerea să fie aplicată.

Reacția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, critică decizia autorităților de închidere a școlilor din Ilfov, afirmând că „DSP îşi depăşeşte atribuţiile”.

Cîmpeanu susține că în mediul rural sunt localități în care rata de infectare este mică, situația fiind diferită față de școlile din localitățile în care rata de infectare are un procent foarte mare. În același timp, sunt școli foarte aglomerate în care se învață în schimburi, respectând capacitatea de ocupare doar a locurilor disponibile și sunt școli în care se învață într-un singur schimb, numărul de elevi în clasă fiind mic.

„Nu există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferenţiată în online la nivelul unui judeţ. Decizia se ia analizând situaţia la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. DSP nu se poate substitui nici şcolilor, nici ISJ, nici CJSU. DSP Ilfov îşi depăşeşte atribuţiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 şi Ordinul comun 5338/2021 şi se substituie CJSU, ISJ şi tuturor unităţilor de învăţământ din Ilfov. În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfăşurării procesului de învăţământ şi perturbând funcţionarea mecanismelor administrative de gestionare a situaţiei în starea de alertă”, spune Sorin Cîmpeanu.

Directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu, a declarat, miercuri, că a cerut trecerea tuturor școlilor din Ilfov în online pentru 14 zile. Cererea acestuia a fost făcută ca răspuns la rata de vaccinare de doar 38% în județ.