Cîmpeanu susține că reprezentanții CNE au propus ca cei cu medii între 8.50 și 9.50 să nu mai ia burse de merit
Sursă foto: G4media.ro Cîmpeanu susține că reprezentanții CNE au propus ca cei cu medii între 8.50 și 9.50 să nu mai ia burse de merit

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a susținut într-un comunicat de presă că organismul reprezentativ al elevilor, CNE, structura participantă în Consiliul de Dialog Social de la Minister, a contrazis creșterea pragului de acordare a burselor de merit: „Ne opunem creșterii pragului de medie pentru bursa de merit fără o analiză reală a situației școlare din semestrul I al acestui an și, pe această cale, solicităm Ministerului Educației să trateze situația cu responsabilitate, pentru a nu crea inechități în sistem.”

Tot în cadrul unui comunicat de presă, Sorin Cîmpeanu învinuiește Consiliul Elevilor, făcându-l direct răspunzător pentru creșterea pragului de medie, de la 8.50 la 9.50: „În data de 14.09.2021, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a propus o serie de amendamente la ordinul ministrului privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, conform adresei atașate. Astfel, CNE a propus modificarea art. 8 al ordinului prin următoarea formulare: „Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul din cazurile următoare: […] cazul 2: au rezultate deosebite la învățătură – au obținut media generală între 9.50 – 10.00.”

  • Propunerile respective se pot vizualiza la paginile 3 și 4 din documentul pus la dispoziție de către Ministerul Educației.

Consiliul Național al Elevilor a reacționat la comunicatul Ministerului Educației cerând instituției „să prezinte verticalitate în comunicarea publică”, adăugând că: „Ne exprimăm dezamăgirea cu privire la modul în care Ministerul Educației comunică negocierile avute alături de reprezentanții elevilor. Consiliul Național al Elevilor nu a agreat niciodată propunerea referitoare la creșterea mediei pentru acordarea bursei de merit la 9,50”.

Cu toate acestea, după ședința de guvern de miercuri, Ministrul Educației a susținut că bursele de merit vor fi acordate doar elevilor cu medii de peste 9.50, iar cuantumul minim al acestora se dublează din semestrului viitor.

Acesta a motivat noul prag anunțat, declarând că: „urmare a predării online, urmare a renunțării la teze, rezultatele au fost mult distorsionate astfel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la bursa de merit, ca urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului școlar 2020-2021”. După această afirmație, cinci asociații de elevi l-au acuzat pe ministru de „declarații inconsistente” , „având în vedere faptul că elevii vor beneficia, din semestrul viitor, de burse conform notelor obţinute în semestrul actual, semestru desfăşurat fizic”.

Condițiile de acordare a burselor sunt prevăzute într-un ordin al ministrului Educației, ordin care însă nu are nicio modificare publicată în Monitorul Oficial.

Cuantumurile minime ale burselor au crescut prin Hotărâre de Guvern, de la 100 de lei pe lună la următoarele sume:

  • 500 ron, pentru bursa de performanță,
  • 200 ron, pentru bursa de merit,
  • 150 ron, pentru bursa de studiu,
  • 200 ron, pentru bursa de ajutor social.