Maria Ressa și Dmitri Muratov

Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat Premiul Nobel pentru Pace datorită „luptei lor curajoase pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”. Acest anunț a apărut pe data de 8 Octombrie 2021 de către Berit Reiss-Andersen, Președintele Comitetului Nobel norvegian, care mai declară: ”fără media, nu poți avea o democrație puternică.”, într-o conferință din Oslo.

 Dimitri Muratov este unul din fondatorii și redactori șef al revistei Novaja Gazeta. Scopul acestei reviste este de a apăra libertatea de exprimare pe teritoriul Rusiei, criticând dur faptele de corupție, abuzurile de putere, violența poliției chiar și armata de ”troli”. Muratov este redactor șef încă din 1995 și refuză să abandoneze revista, în ciuda amenințărilor de toate tipurile și a moartea a 6 jurnaliști care scriau pentru Novaja Gazeta.

 Maria Ressa este co-fondatoarea site-ului de știri Rappler și încă din crearea acestuia, în 2012, critică autoritarismul din Filipine. Rappler pune în lumină regimul dictatorial al lui Rodrigo Duterte și cum acesta omoară civili și răspândește știri false, manipulând populația și hârțuind opozanții.

(Sursa pozei – nobelprize.org)