Potrivit declarațiilor prim-ministrului Florin Cîțu „Copilul netestat rămâne în școala online”. Premierul a explicat, joi, la TVR 1, modul în care va funcționa testarea elevilor și profesorilor pe baza noilor restricţii care vor intra în vigoare în zonele cu incidenţă de peste 6 la mie, subliniind faptul că elevii netestaţi vor rămâne în online.

Prin hotărârea adoptată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) s-a aprobat testarea elevilor pe baza testelor de salivă. Totodată, școlile nu se vor mai închide în funcție de rata de incidență din localitate, ci de numărul de cazuri din fiecare unitate de învățământ.

Dialogul dintre moderator și Florin Cîțu

Moderator: Aveți prevăzută și situația în care părinții nu doresc ca acei copii să fie testați?

Florin Cîțu: A fost, este adevărat. A fost această situație până acum, cu acele teste care erau așa-numite invazive. Eu sper să nu existe.

 

Moderator: Probabilitatea să nu existe este foarte mică .

Florin Cîțu: Sunt teste simple. Acum vă dați seama, noi încercăm să oferim toate variantele ca școala să fie în continuare cu prezență fizică. Dacă cineva nu vrea să își testeze copilul la școală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să îl testeze.

Moderator: Și atunci copilul netestat rămâne în online?

Florin Cîțu: Exact, copilul netestat rămâne în online.

Declarațiile premierului la minutul 2:40