LGBT

Cererea Asociației Rise Out pentru organizarea Marșului Pride nu a primit aprobare de la Primăria Iașului. Traseul acestui marș cuprindea: Casa de Cultură a Studenților Iași; Bulevardul Independenței; Str. Elena Doamna; Str. Anastasie Panu și Piața Palatului Culturii.

Însă, acest eveniment tot se va organiza pe același traseu, dar cu norme sanitare din cauza pandemiei de SARS-Cov-2, conform celor de la Rise Out. Ei declară pe Facebook:” Conform legislației în vigoare, participarea la marș se va face cu respectarea măsurilor de igienă și distanțare fizică, precum și prin:

– un număr de participanţi de maximum 100 de persoane;

– purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura de către toţi participanţii;

– prezentarea adeverinței de vaccinare (la cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare) SAU a certificatului verde SAU dovada unui test RT-PCR negativ efectuat în urmă cu maximum 72 ore SAU test ANTIGEN rapid efectuat în urmă cu maximum 24 de ore”. Acest marș ar trebui să se organizeze pe 1 Octombrie de la ora 17:00.

Înscrierile pentru acest marș se fac pe acest link.

Acest eveniment nu este văzut bine de toată lumea. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a transmis într-un comunicat că este îngrijorat din cauza organizării acestui marș. Acest Sinod declară: ” În fața păcatului, răspunsul este pocăința.

Am luat act cu adâncă durere că în ziua Acoperământului Maicii Domnului, prima zi a lui octombrie, lună consacrată Sfintei Cuvioase Parascheva, se propagă pe străzile Iașului chipul păcatului contra firii, care dorește a fi acceptat drept normalitate, ceva firesc și de urmat.

Constatăm cu îngrijorare că ne ducem tot mai jos prin subminarea fundamentului familiei, îndreptându-ne cu pași rapizi spre pericolul disoluției.

Responsabilitatea nu aparține doar celor cuprinși de această patimă. În viaţa multora dintre noi credința nu este cunoscută, trăită și mărturisită întru totul în adevăr, dragoste și jertfă, așa cum s-ar cuveni să fie. Dumnezeu nu Se află continuu în centrul vieții noastre. Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți nu ne mai sunt singurul izvor de inspirație în viața pe care o trăim și în deciziile pe care le luăm. Duhul lumii ne înstrăinează tot mai mult de gândul lui Hristos Cel Răstignit. De aceea, se întâmplă ceea ce se întâmplă.

Îl rugăm pe Dumnezeu să nu ne pedepsească după faptele noastre, ci să Se arate spre noi cu milostivire şi iertare. Îi adresăm rugăciune stăruitoare, să-i întoarcă pe calea cea adevărată pe cei care s-au îndepărtat de valorile familiei și ale iubirii curate, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască duh de pocăință, în post și în rugăciune.

Îi  îndemnăm și pe credincioși ca mâine, 1 octombrie, să participe la Sfânta Liturghie, să-și plece genunchii la rugăciune, prin citirea Psaltirii și Acatistului Acoperământului Maicii Domnului, iar pentru cei care pot, să fie și zi de ajunare până după asfințitul soarelui.

Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți!

Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovine”.