Testele PISA vor include din 2025 un test de limbă străină, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD), care desfășoară aceste studii. Elevii cu vârste de 15 ani care participă la PISA vor putea fi testați, astfel, pentru cunoștințele de limba engleză ca limbă străină.

La fiecare șase ani va fi reluată evaluarea de limbă străină și va acoperi, treptat, și alte limbi străine. Ea va fi o componentă opțională pentru țările participante la evaluarea PISA.

În ceea ce privește această inițiativă, OECD susține că multe guverne „vor să știe dacă reușesc să livreze o predare de înaltă calitate (a limbilor străine – n. red.).” și se întreabă dacă „ Ating elevii lor obiectivele de învățare așteptate? Cum se compară elevii lor cu elevii din alte țări? Sunt politicile și metodele lor educaționale eficiente? Unde ar trebui să-și concentreze eforturile, cu resurse limitate?”.

Va fi examinată capacitatea elevilor de a vorbi corect și cursiv limba străină, care, la prima analiză de acest fel, va fi evaluată pe baza abilităților de citire, ascultare și vorbire. De asemenea, se vor include și chestionare de colectare a unor informații contextuale relevante pentru decidenții din educație.

Cadrul de evaluare pentru limbi străine în cadrul PISA 2025 se va lansa oficial pe 26 septembrie, cu ocazia Zilei Limbilor Europei.