În data de 15 septembrie 2021, Greenpeace aniversează 50 de ani de la prima lor misiune, fondatorii organizației navigând spre o insulă din Oceanul Arctic cu scopul anulării unei detonări provocate de o bombă nucleară.

La împlinirea celor 50 de ani de atitudine morală care pune accentul pe acțiune și nu pe principii teoretice, Greenpeace își expune din nou spiritul calm cu care și-a desfășurat întreaga activitate non-guvernamentală.

Anul 2021 a însemnat pentru Greenpeace o reapreciere a naturii și a modurilor de întreținere și apărare ale acesteia

Cele 3 campanii principale de desfășurare a acțiunilor în România vizează pădurile și viața sălbatică prin care se asigură stoparea defrișărilor ilegale, administrarea responsabilă a codrilor, protejarea pădurilor virgine, refacerea rețelei de păduri din jurul orașelor, drumurilor, apelor și terenurilor agricole, precum și eliminarea gradată a combustibililor fosili din sectorul energetic național, toate acestea întreținute prin mișcări civice autohtone cu scopul ranforsării capacității de apărare a drepturilor esențiale.

Astfel, se pot recapitula cu ușurință momentele apreciabile și curajoase ale organizației Greenpeace România:

• Anul 2021 a debutat cu implementarea SUMAL 2.0, cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos, cu ajutorul căruia se monitorizează îmbunătățirile promise de Ministerul Mediului, teledetecție prin imagini satelitare și supraveghere video la ieșirea din pădure, după o campanie care a culminat cu Marșul pentru păduri din noiembrie 2019.

• Petiția Bariera Verde a devansat 100.000 de semnături prin prisma cărora s-a inițiat un grup de lucru pentru a diminua birocrația și a atrage fondurile necesare împăduririlor, în parteneriat cu fermieri și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Gărzii Forestiere care asigură finanțări agroforestiere.

• S-a solicitat un plan de optimizare și decarbonare mai ambițios pentru Complexul Energetic Oltenia, care să ofere protecție socială celor direct afectați, semnalând că, în forma actuală, este incompatibil cu reglementările europene și subminează efortul pentru tranziție justă în Gorj și neutralitate climatică.

• S-a lansat campania „Oamenii au viitor, cărbunele nu!”, solicitându-se Ministerului Energiei să realizeze un plan realist de eliminare a cărbunelui din mixul energetic și să prioritizeze investiții în surse de energie regenerabilă, cu rezultat în anunțarea anului 2032 ca termen limită de înverzire a producției de energie.

„Oamenii au viitor, cărbunele nu!”
Sursă foto: greenpeace.org „Oamenii au viitor, cărbunele nu!”

• S-a cerut primarului Capitalei, Nicușor Dan, extinderea rețelei de piste pentru biciclete și s-au înmânat cele 10 soluții Greenpeace pentru reducerea poluării, susținute de peste 15.000 de oameni.

Roșia Montană a intrat în UNESCO și pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol după ani de zile în care zeci de mii de oameni și mai multe ONG-uri, inclusiv Greenpeace, au ieșit în stradă pentru conservarea patrimoniului și protejarea mediului.

Acesta este doar un rezumat al activității Greenpeace din anul 2021, însă de jumătate de secol România și restul statelor membre sunt supravegheate din dorință și dedicare, având ca scop pacea naturii. Organizația non-guvernamentală susține că: „Activismul de mediu e un pact pe termen lung, atât cu propria persoană și cu propriile valori, cât și cu oamenii din jur și cu un viitor incert, complex, pe care îl reimaginăm constant și pe care îl dorim mai bun.”