Virusul Dengue atacă India!

Tot mai multe persoane din nordul Indiei, în special copii, devin victimele unei „febre misterioase”.

Febra Dengue este o infecție cauzată de un virus răspândit de țânțari. Cunoscută și sub denumirea de „febra oaselor rupte”, aceasta reprezintă o nouă amenințare de ordin sanitar în rândul oamenilor din statul Uttar Pradesh. Temperatura ridicată a corpului, transpirația excesivă, durerile articulare, cele de cap, deshidratarea și greața sunt simptomele ce au răpus zeci de copii ai Indiei. Niciunul dintre cei decedați nu era infectat cu noul COVID-19.

Medicii specialiști identifică mai multe cauze ale deceselor

Doctorii din cele mai afectate districte, și anume: Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad consideră că virusul Dengue ar putea fi principala cauză a morților numeroase, întrucât mulți dintre pacienți au fost internați cu un număr mic de trombocite, definitoriu unei forme severe de Dengue.

„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, afirmă dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână, iar Organizația Mondială a Sănătății declară că: „Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc.”

Uttar Pradesh raportează în mod normal astfel de cazuri de „febră misterioasă” după ploile musonice, însă există și alte metode de transmitere, cum ar fi: donarea de sânge sau organe, situațiile în care țânțarii pot lua virusul de la oameni, dar și pe perioada sarcinii, mama transmițând copilului.

În prezent nu există vaccinuri aprobate care să prevină infectarea cu virusul Dengue. În funcție de formele sale, acesta se poate vindeca prin consum de lichide, sub monitorizarea îndeaproape a medicului, iar în situaţiile care necesită spitalizarea, se administrează intravenos lichide și transfuzii de sânge. De asemenea, nu este cunoscută nicio claritate a modului de începere și dezvoltare a cazurilor de boală Dengue sau dacă pacienții sufereau de alte afecțiuni ori boli cronice, precum diabetul zaharat, astmul bronșic și tuberculoza.

Cu circa 200 de milioane de locuitori, forme grave de malnutriție la copii, igienă precară și asistență medicală pierdută, Uttar Pradesh este un stat în care moartea copiilor reprezintă o enigmă: „Dacă nu investigăm corect și constant, o mulțime de lucruri vor rămâne în continuare un mister.”