private

În România există aproape o mie de școli private, iar trendul ascendent nu s-a oprit în pandemie. Cu 115 mii de elevii înscriși în total, de la grădiniță până la liceu, afacerea școlilor private ajunge la milioane de euro.

Atrași de salariile mai mari, mii de profesori au migrat de la stat la aceste unități de învățământ. Iar Ministerul Educației a anunțat eliminarea birocrației pentru elevii care dau bacalaureatul internațional și vor să-și continue studiile în universitățile de stat de la noi.

„Ne pregătim să deschidem liceul la 13 septembrie. Mai avem foarte puțin, suntem cu mobilier sosit, turnicheti montați pentru acces”.

Este vorba doar despre una dintre cele 57 de unități de învățământ private care au primit acreditare de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar în acest an. Alte 90 au solicitat autorizarea.

„Am început cu o grădiniță cu 45 de copii la început, a fost un profil artistic după care am investit în studiul limbilor străine și tehnologie. Ne apropiem de 700 de copii, de la ciclul preșcolar până la liceu”, spune Olga Gudyn, fondator de școală privată.

Și o școală privată din Cluj-Napoca a început cu o grupă de grădiniță de 12 copii, în 1993. Acum, are aproape 700 de elevi.

„Elevii noștri au ales examenele Cambrigde, am avut cele mai bune rezultate, sută la sută, performanța noastră e să îi pregătim personal și profesional”, a declarant Ruxandra Mercea, directorul școlii private Transylvania College.

Pentru anul școlar 2021-2022 sunt pregătite aproape 1000 de școli și grădinițe. Numărul a crescut de la an la an, de pildă în 2015 erau 700 de unități private.

„Din total ponderea școlilor private este de 13 la sută. Dacă vorbim de ponderea elevilor din privat este de 4. E vorba de un trend ascendent al învățământului privat. În București, din păcate, în ultimii ani a fost deficitară constructia de școli noi, e vorba de o suprapopulare a școlilor care generează invățământ în 2 și 3 schimburi”, a transmis Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Mama Evei a decis anul trecut să își mute fetița la privat chiar dacă sunt costuri mari.

„În clasa ei erau 36 de copii, în școală se învăța în 3 ture, cu ore de 35 de minute și pauză de 5 minute. Nu erau dotări elementare în școală, în plină pandemie”, spune mama Evei.

Taxele de studiu pornesc de la 300 de euro pe lună pentru grădiniță și trec de 1200 de euro pentru liceu.

Pe de altă parte, specialiștii în educație le atrag atenția părinților că trebuie să se gândească bine înainte și să calculeze dacă își permit să achite costurile la o școală privată. Pe termen lung, pot ajunge la zeci de mii de euro. Iar copilul se va adapta mai greu dacă va fi mutat după o perioada de la privat la stat.

„Aceste școli ar trebui destinate familiilor cu venituri foarte mari, pentru că este un efort mare financiar, copilul se adaptează foarte greu, iar primele probleme sunt legate de relația profesorului cu el, poate să fie subiect de glumă, plus poate să aibă lipsuri în ceea ce privește limba română și alte materii”, explică Daniela Visoianu, specialist în educație.

În funcție de programa liceului privat, absolvenții susțin examenul de Bacalaureat românesc sau evaluări internaționale. Anul acesta, în vară, din cei aproape 2000 de elevi care s-au înscris la examenul de Bacalaureat în sistem clasic s-au prezentat 1160, dintre care 80% au promovat. Cei care susțin alte tipuri de examen își pot echivala diplomele și se pot înscrie în sistemul universitar de stat de la noi.