Intrarea la putere a talibanilor reprezintă o mare cădere a populației afgane, în special pentru femei. Orice opunere sau vorbă din partea femeilor se sfârșește cu uciderea. În aceeași situație a fost implicată Najia, o femeie din Afganistan, văduvă, de 45 de ani și cu 4 copii, la doar câteva zile de instaurare a regimului taliban.

În nordul Afganistanului, talibanii au ajuns înfometați, așa că i-au bătut la ușă de 3 ori pentru ca femeia să le gătească, dar a 4-a oară Najia a refuzat. Insurgenții au bătut-o crunt și i-au incendiat casa, a povestit Manizha, fiica ei.

Fiica ei, în vârstă de 25 de ani, fiind o tânără afgană în pericol, a detaliat, pentru reporterii de la CNN, episodul morții mamei ei, când a trăit clipe de teroare. Locuia cu familia în provincia Faryab din nordul țării, cucerită recent de talibani. Punând stăpânire pe regiunea unde Manizha locuia alături de mama ei, Najia şi ceilalţi trei fraţi, talibanii au luat cu asalt casa familiei şi au obligat-o pe femeie să gătească zilnic pentru aproximativ 15 persoane.

Femeia le-a făcut pe plac bărbaților, gătindu-le și fiindu-le supusă timp de trei zile, însă resursele sale financiare au început să se piardă și să nu mai aibă cu ce să îi hrănească. Crezând ca femeia îi refuză și minte,  în cea de-a patra zi, militanţii au început să o lovească pe femeie până când aceasta a murit, apoi au incendiat casa folosindu-se de o grenadă.

„Mama le-a spus: Sunt săracă, nu îmi pot permite să gătesc pentru voi toţi. Talibanii au început apoi să o bată. Ea s-a prăbușit la pământ și au început să o lovească cu armele pe care le aveau asupra lor”, a povestit Manizha.

Mai tragic este că cei patru copii au asistat la scenele de groază și au ţipat pentru ca talibani să se oprească. După ce au văzut femeia ucisă de loviturile lor, aceștia au aruncat o grenadă în camera alăturată şi au fugit înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă.

Acesta este doar începutul războiului femeilor afgane cu viața dominată de talibani, amenințările, violurile, abuzurile sexuale vor fi prioritare. În 10 zile, militanții talibani au capturat zeci de capitale ale mai multor provincii, acest lucru fiind posibil după retragerea trupelor americane din țară. Și localnicii au fost surprinşi de rapiditatea cu care talibanii au reuşit să preia controlul.

Ce înseamnă, pentru femei, controlul luat de regimul taliban?

Cele care suferă cel mai mult din cucerirea capitalei sunt femeile. Talibanismul le-a luat feminitatea, frumusețea și toate drepturile pentru care au luptat ele, singure, în ultimii 20 de ani. Au pierdut tot ce aveau: hainele ce le împodobeau, locul de muncă, studiile, mersul la cursuri, dreptul de a se deplasa singure pe străzi, fără atenta supraveghere a unui bărbat și pacea casei. Acum, frica lor cea mai mare este cauzată de faptul că nu vor mai putea să-și recapete aceste drepturi niciodată.

Mărturia dură a unei femei afgane:

Am muncit atâtea zile și nopți pentru a deveni persoana care sunt astăzi și, în această dimineață, când am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am făcut cu surorile mele a fost să ne ascundem actele de identitate, diplomele și certificatele. A fost devastator. De ce ar trebui să ascundem lucrurile cu care ar trebui să ne mândrim? Acum, în Afganistan nu ni se permite să fim cunoscuți drept oamenii care suntem.”
Ca femeie, simt că sunt victima acestui război politic început de bărbați. Simțit că nu mai pot râde cu voce tare, nu mai pot asculta melodiile mele preferate, nu mai pot să-mi întâlnesc prietenii în cafeneaua noastră preferată, nu mai pot purta rochia mea galbenă preferată sau rujul roz. Nu mai pot merge la locul meu de muncă și nu pot termina lucrarea mea de licență, la care am lucrat ani de zile. Mi-a plăcut să-mi fac unghiile. Astăzi, în timp ce mă îndreptam spre casă, am aruncat o privire la salonul de înfrumusețare unde obișnuiam să mă duc să îmi fac manichiura. Fațada magazinului, care fusese decorată cu poze frumoase ale fetelor, fusese văruită peste noapte”

În trecut, când talibanii au condus ultima dată Afganistanul între 1996 şi 2001, au închis şcolile de fete şi au interzis femeilor să lucreze. După ce SUA au invadat Afganistanul în 2001, restricțiile asupra femeilor au devenit mai liniștite. În anul 2009, o lege pentru eliminarea violenţei asupra femeilor a incriminat violul, căsătoria forţată şi a făcut ilegală oprirea femeilor de a lucra sau de a studia. Iar în 2021, ne-am întors în secolul XXIV.