Ana Maria Popescu a participat la jocurile olimpice de la Tokyo de unde s-a întors cu o medalie de argint pentru scrimă, aceasta fiind prima medalie pentru România la JO de la Tokyo.

La revenirea în țară, aceasta a declarat: „Credeam că mă așteptați cu cecul de 5 milioane de lei, dar nu-i problemă că mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia”, într-un dialog cu ministrul Tineretului și Sportului.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a fost prezent în aeroportul Otopeni pentru a-i înmâna diploma de merit.

În discuția pe care aceștia au avut-o, Ana Maria a declarat: „Îmi doresc foarte mult să ajungeti dvs la Tokyo și să luati aurul pe care eu am fost în stare sa-l iau.”

În urma cu două zile, ministrul a spus că sportiva nu ar fi luat medalia de aur la JO de la Tokyo nici dacă bugetul federaţiei de scrimă ar fi fost mai mare cu 5 milioane de lei.

Ana Maria Popescu a ținut să prezinte o listă clară de minusuri pe care sportivii români sunt nevoiți sa le suporte.

Făcând referire la propria sa carieră sportivă, Ana Maria s-a prezentat mândră de medalia obținută: „Înainte de toate mulțumim pentru frumoasa primire, este foarte important pentru noi, măcar după jocurile olimpice să ne vedem. Mă bucur că o parte din voi ați inteles mesajul, ca un loc la jocurile olimpice se câstigă indiferent cum ar fi el, și simplul fapt că te-ai calificat acolo este un loc câștigat.”

Aceasta a susținut munca pe care o depune fiecare sportiv români, indiferent de premiile cu care se întoarce în țară: „Am citit toate comentariile si declarațiile din ultimele zile, am rămas cu acelasi gust ca de la Rio din 2016, și nu e ok oameni buni. Ca indiferent dacă ne întoarcem de acolo cu medalii sau fără, noi muncim la fel, și noi și antrenorii nostrii.”

Totodată, aceasta nu s-a ferit să vorbească despre finanțarea jocurilor sportive: „Am în spatele meu 4 oameni, atâta am avut, pe lânga ei, apropo de bani, d-le ministru, am avut ca sparring partners sportivi de 43 de ani care s-au retras din activitate. Îmi doresc foarte mult să ajungeti dvs la Tokyo și să luati aurul pe care eu am fost în stare sa-l iau.”

„Anul trecut in luna iulie renunțasem la cârje, învățam să merg din nou, și acum m-am întors cu o medalie, chiar de argint. Visați oameni buni, visați și credeți în visul vostru și atunci cand pare imposibil”, i-a încurajat sportiva pe români.