Temperaturi record în România!

România trece prin zile sufocante, temperaturile ajungând la o maximă de 40 de grade celsius în sudul țării. Nici în Capitală temperaturile nu sunt mai scăzute. Aerul devine sufocant.

Pentru a se răcori, mulți oameni s-au refugiat în parcuri și la piscine, însă specialiștii recomandă ca, în timpul zilei, când temperaturile sunt extrem de ridicate, să nu ieșim din locuințe.

Temperaturi extreme și săptămâna viitoare

În ceea ce privește vremea în cursul săptămânii viitoare, meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme caldă și pentru prima parte a săptămânii.

În Capitală, temperaturile au ajuns la 34 de grade celsius în zonele unde a fost umbră, iar în soare a fost cumplit.

Datorită temperaturilor extreme, evitați să ieșiți din casă în timpul zilei când căldura atinge cote maxime.

În ultima săptămână, medicii din Capitală au acționat pentru salvarea a zeci de oameni cărora li s-a făcut rău din cauza căldurii. În situația în care trebuie să părăsiți locuința, stați cât mai mult la umbră.

Căldura a ajuns și la Iași. Codul galben de caniculă din sudul și estul țării a fost prelungit până marți. Temperaturi extrem de ridicate, respectiv 43 de grade celsius, au avut de îndurat cei din Galați, Constanța și Mangalia.

Medicii avertizează întreaga populație cu privire la aceste temperaturi ridicate care reprezintă o epuizare pentru organism.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-Smurd Iaşi: „Unii pacienţi devin lipotimici, scade tensiunea arterială, dezvoltă edeme și chiar pierderea stării de conştientă. Odată cu transpiraţia se pierd lichide şi minerale. Organismul are nevoie de aceste lichide şi minerale, de aceea este nevoie să bem toată ziua cantităţi mari de apă”.

Program de lucru redus

Canicula a provocat deja multe accidente, mai mulți oameni fiind transportați la spitale, programul de lucru de pe șantiere a fost redus și străzile mai multor orașe au fost pustii din cauza temperaturilor extrem de ridicate.

La celălalt pol, vijelii și inundații

Meteorologii anunță că, în perioada 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 06:00, zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, Banat și Oltenia vor trece prin perioade instabile care se vor manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină.

Cea de-a doua parte a săptămânii viitoare pare să aducă temperaturi normale, fiind anunțate perioade stabile, dar și inundații.