Profesorii

Profesorii care au evaluat greșit lucrările la Bac şi Evaluarea Națională nu vor mai putea corecta la examenele naționale, a declarat ministrul Educației, iar în această situație aflându-se câteva zeci de profesori.

În aproape 53.000 dintre cele 56.000 de contestații depuse la Evaluarea Națională, notele au fost schimbate. Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, în 6.000 de cazuri, diferențele dintre note au fost de un punct, dar au fost și cazuri în care diferențele au ajuns la 3 sau 4 puncte

„Am făcut un exercițiu, pe lângă media inițială, pe lângă nota rezultată în urma contestației am mai cerut o reevaluare în centrul de examen, iar apoi a patra evaluare am cerut-o la Centrul Național de Evaluare și Examinare, să fie făcută de cei care au creat subiectele și care au creat și baremurile. Concluzii triste, patru evaluări pe aceeași lucrare, patru note diferite în unele situații, nu sunt multe, dar sunt, iar faptul că sunt este un semnal de alarmă. Grav”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul subliniază faptul că subiectele au fost corect formulate, gradul de dificultate a fost corect stabilit, iar baremul a fost fragmentat atât de mult „încât era foarte greu să greșești”.

„Și totuși am avut diferențe mari. Asta înseamnă că factorul uman, subiectivismul, este foarte pronunțat, înseamnă că avem nevoie de o corectare obiectivă care să fie făcută de evaluatori care nu se cunosc între ei și care să fie făcută automat de către un soft care nu mai greșește atunci când e vorba de întrebări tip grilă”, a mai zis Cîmpeanu.

De asemenea, reevaluarea a fost cerută în toate situațiile în care diferențele au fost mai mari de două puncte: „Eu știu care au fost profesorii care au corectat, am văzut și diferențele. (…) Fiecare caz în parte va fi analizat și vă asigur că cel puțin interzicerea accesului la examene pentru a corecta va fi pusă în aplicare”, a precizat Cîmpeanu.