Maria Bodiu face parte din cercul elevilor absolvenți care au reușit să obțină media 10 la Bacalaureat, reușind de altfel să se mențină pe această linie de 10 încă din anii de liceu. A absolvit Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, va urma cursurile facultății de Litere din același oraș, iar mai multe vom afla chiar de la Maria.

Pentru început, te rog să te prezinți în câteva cuvinte.

Sunt o fire ambițioasă, mereu dornică spre a cunoaște și perfecționistă în orice activitate. Cei patru ani de liceu mi-au dovedit întru totul că aceasta sunt eu, cu defecte și calități, dar mereu cercetătoare pe drumul cunoașterii.

Care a fost cheia succesului ce te-a condus spre reușita pe care ai demonstrat-o prin punctajul maxim la Bacalaureat?

Cheia succesului constă în perseverență, dedicație, implicare și multă muncă. În toate acestea a constat nota mea de la Bacalaureat.

Ce metode ai folosit pentru a învăța?

Îmi planificam ore pe zi pentru a recapitula fiecare materie. La început îmi era destul de greu să respect programul pe care mi l-am făcut, dar, ulterior, m-a ajutat enorm de mult. Deci, organizarea a fost metoda specială prin care am izbândit.

Cât despre subiectele primite la cele trei probe, ce părere ai despre nivelul de dificultate al acestora?

A fost un nivel mediu de dificultate, raportându-ne la modul în care s-a desfășurat școala anul acesta. Nu au fost dificile, necesitau doar multă atenție, precizie și, bineînțeles, cunoaștere.

Cum a rămas cu hobby-urile tale în tot acest timp în care te-ai pregătit pentru Bacalaureat?

Ce este drept, mi-am neglijat puțin hobby-urile. Citeam când mai apucam, dar mi-aș fi dorit să o pot face mai mult. Scrisul și pictatul au rămas puțin pe plan secund, dar mi-am promis că voi recăpăta aceste activități cât de curând.

Ce vei studia în continuare?

Mi-am propus să studiez la Facultatea de Litere din Oradea, specializarea română-engleză, întrucât aceste două subiecte mă pasionează foarte mult. Cu speranța că voi deveni un profesor cel puțin la fel de bun ca și cei pe care i-am avut.

După stresul care s-a adunat în această perioadă, cu siguranță este bine meritată o vacanță și o lungă relaxare. Ce planuri ai pentru vara aceasta?

Da, într-adevăr așa este. Cu toții o merităm până la urmă. Sinceră să fiu, mi-aș dori să călătoresc puțin prin țară, pentru a vedea peisaje sublime și a descoperi cât mai multe despre bogăția culturală în care trăim, și pe care, din păcate, nu o prețuim îndeajuns.

Maria este un elev model care mereu a căutat să facă „totul ca la carte”, iar toată munca ei a dat roade atunci când a început să obțină diplome de la concursuri și olimpiade, într-un final premiul cel mult așteptat: media 10 la Bacalaureat.