Începând de marți, 1 iunie, intră în vigoare noi măsuri de relaxare, printre care se numără și creșterea numărului persoanelor care pot participa la activități culturale, artistice, de divertisment. Numărul celor care pot participa la evenimente sportive, dar și la evenimentele private, precum nunțile sau botezurile, va crește.

Măsurile de relaxare prevăzute de hotărârea de Guvern, începând cu data de 1 iunie, sunt următoarele:

Numărul participanților la activitățile culturale, artistice sau de divertisment în spațiile deschise, crește de la 500 la 1.000 de persoane. Pentru participarea la astfel de evenimente este necesară dovada vaccinării, testării sau că au trecut prin boală.

O altă măsură luată de Guvern privește numărul persoanelor care pot circula în grup, astfel un grup poate fi format din 8 persoane.

Desfășurarea evenimentelor private precum nunțile sau botezurile se vor desfășura cu până la 50 de persoane în spații închise și 70 în spații deschise. Dacă participanții sunt vaccinați, atunci numărul acestora poate fi mai mare.

Activitățile sportive se pot desfășura ocupând până la 25% din spațiul disponibil, atât în interior cât iș în exterior. Trecerea peste această limită este permisă în situația în care persoanele participante sunt vaccinate.

La activitățile culturale, științifice, artistice sau de divertisment pot participa persoane până la ocuparea a 70% din capacitatea spațiului.

La activități de instruire pot participa persoane în procentaj de 70% din capacitatea spațiului. Dacă participă doar persoane vaccinate, spațiul disponibil poate fi ocupat în totalitate.

Conferințele se pot desfășura cu cel mult 100 de persoane. În situația în care participanții sunt vaccinați, spațiul poate fi ocupat 100%.

Locurile de joacă în spațiile închise pot if ocupate până la 50%, cu condiția ca însoțitorii copiilor să fie vaccinați sau să arate dovada că au trecut prin boală.

70% din capacitatea spațiului poate fi ocupată și în sălile de sport și fitness. Numărul poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Cei care doresc să meargă la piscină trebuie să știe că pot participa până la 70% din capacitate.

Gradul de ocupare a meselor din restaurantele din interior a crescut la 70% din capacitatea spațiului. Numărul participanților poate fi mai mare dacă toți sunt vaccinați.

Spațiile de cazare pentru unitățile de cazare de pe litoral pot fi ocupate în proporție de 85%.