Grecia

Sezonul turistic în Grecia pentru străini s-a deschis. Turiștii care pot intra în Grecia sunt din țările Uniunii Europene, inclusiv România, Marea Britanie, Israel, Statele Unite sau Rusia. Este necesară dovada vaccinării, a unui test COVID negativ sau o dovadă a infectării anterioare cu COVID-19, cel mult cu 9 luni înainte de intrarea în Grecia.

Intrarea în Grecia se poate realiza pe cale aeriană sau terestră. Pentru persoanele care călătoresc cu mașina, sunt deschise două puncte de frontieră cu Bulgaria, Kulata-Promachonas și Svilengrad-Ormenio și unul cu Macedonia de Nord. Potrivit Ministerului de Externe, punctul vamal Makaza este rezervat doar transportatorilor de mărfuri.

În cazul turiștilor vaccinați împotriva COVID-19, este necesară o dovadă că au trecut 14 zile de la rapel, iar documentul care dovedește vaccinarea trebuie să fie redactat în limba engleză. În același timp, turiștii care s-au vindecat de COVID-19 vor prezenta o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de proveniență care să ateste diagnosticul ulterior pozitiv cu COVID-19, într-un interval de 9 și 9 luni, anterior sosirii în Grecia.

Turiștii care nu au fost vaccinați și nici infectați vor prezenta un test negativ tip PCR, realizat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în Grecia. Aceștia pot fi supuși unei testări aleatorii, iar în cazul în care testul prezintă un rezultat pozitiv, turiștii vor intra în carantină, iar accesul acestora în Grecia poate fi refuzat.

Potrivit MAE, turiștii care călătoresc în Grecia sunt nevoiți să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore înaintea călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul poate fi accesat AICI.

Măsurile de distanțare socială și de purtare a măștii în locuri publice, dar nu și pe plajă, rămân în vigoare și trebuie respectate.

Măsurile actuale sunt în vigoare până la data de 24 mai 2021 la ora 06:00