Singurătatea poate avea avantajele și dezavantajele ei. Cele din urmă sunt ușor de subînțeles. În schimb, dacă vă întrebați care ar fi avantajele care vin la pachet cu conceptul de singurătate, putem lua, spre exemplu, sfârșitul unei perioade dificile – cu toții experimentăm, mai mult sau mai puțin, și astfel de momente de-a lungul vieții. În acest context, singurătatea te poate ajuta să-ți pui ordine în gânduri, să-ți depășești rănile sufletești și să-ți setezi prioritățile. Singurătatea te învață că adevărata fericire începe cu tine. Dar, din păcate, mulți oameni cad în capcana izolării totale față de cei din jur, alegând să se complacă în postura de victimă. Însingurarea pe termen lung nu este soluția!

Ieși din carapace! Bucură-te de viață!

Primul pas care te ajută să scapi de singurătate este să te implici în diverse activități. Privește viața cu alți ochi și nu evita ocaziile de a cunoaște oameni noi. Ce poate fi mai frumos decât să te alături unor grupuri de oameni care îți împărtășesc pasiunile? Înscrie-te la cursurile pe care îți doreai de mult timp să le faci, implică-te în proiecte de voluntariat, ajută alți oameni, atât cât poți. Fie că este vorba despre un cerc de lectură, o trupa de teatru, o asociație pentru protecția animalelelor, un curs de fotografie, alege ceea ce valorifică potențialul tău și continuă să-l dezvolți! Nu doar că vei întâlni persoane cu care vei împărtăși lucruri comune, dar vei accelera și procesul de depășire a momentului neplăcut, precum și impactul negativ al acestuia asupra psihicului tău. Interacțiunea cu alte persoane în activități antrenante îți va șterge urmele dorinței de “hibernare”.

Nu mai refuza nici invitațiile prietenilor de a ieși în oraș sau împrejurările în care poți cunoaște oameni interesanți, cu care este posibil să rezonezi. Socializează, reînvață să râzi, adoptă o atitudine pozitivă! În acest mod, te vei convinge că numai lucruri bune vor începe să ți se întâmple.

Dacă ai ajuns în punctul în care vrei să te bucuri de viața socială și de compania oamenilor, este esențial ca gândurile tale să fie în armonie cu dorințele pe care le ai. În caz contrar, nimic nou nu va avea loc în viața ta. Nu uita că atitudinea optimistă atrage oamenii ca un magnet, în timp ce o viziune negativă îi îndepărtează sau, mai rău, îi atrage pe cei nepotriviți.

Nu în ultimul rând, renunță să te mai agăți de trecut! Lasă-l acolo unde îi este locul și valorifică momentul prezent. Chiar dacă ai trecut prin clipe de suferință, obsesia de a încerca să te ferești de oameni și situații care îți pot face rău nu este o soluție. Oricărui om i se poate întâmpla să se confrunte cu derapaje de la traiectoria propusă, tot ceea ce contează este să fie lăsate de fiecare dată în urmă. Nu judeca oamenii doar prin prisma experiențelor mai puțin plăcute pe care le-ai trăit. Împacă-te cu trecutul și învață să privești fiecare zi ca pe un dar. Recunoștința are o calitate magnetică, cu cât ți-o vei manifesta mai abundent, cu atât mai multe vor fi motivele de satisfacție din viața ta!