Universitatea de Medicină și Farmacie
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile.

Ce prevăd deciziile 516 și 517:

„Pentru a putea participa la sesiunea de examene din perioada 29.05.2021-19.05.2021, sesiunea ordinară nr. 2, studenții și cadrele didactice vor prezenta, înainte de fiecare examen, unul dintre următoarele documente:

  • Certificatul de vaccinare anti-COVID, inclusiv cu prima doză
  • Test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore
  • Rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore
  • Adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 90-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Cadrele didactice examinatoare vor permite participarea la examene doar studenților care prezintă unul dintre documentele enumerate mai sus”.

Deciziile apar în condițiile în care tot azi Liga Studenților Iași a trimis un comunicat în care critica aceste hotărâri ale Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași (UMF Iași).

„Decizia a fost luată de pe 28 aprilie, dar hotărârea nu a fost publicată încă pe site-ul instituției”, scriau în comunicat cei de la LS Iași. Aceștia precizau că „din informațiile pe care le deținem, conducerea UMF Iași intenționează să o publice abia la începutul sesiunii de examene pentru a putea împiedica atacarea hotărârii în instanță în timp util. Actele administrative produc efecte abia de la comunicarea lor”.

În comunicatul lor, cei de la LS Iași susțineau că „peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura, iar în aceste condiții „Liga Studenților (LS IAȘI) se solidarizează cu studenții mediciniști și avertizează UMF Iași că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare”.

LS Iași reclama o nedreptate prin această măsură și vorbea despre un „discurs al urii” față de cei nevaccinați: „Studenții care nu s-au vaccinat ar fi obligați să scoată din buzunarul propriu între 1200 și 1500 de lei pentru testele PCR necesare participării la fiecare examen, măsură care încalcă principiul constituțional al gratuității învățământului în cazul studenților școlarizați pe locuri bugetate și o condiție extra-contractuală pentru cei aflați la taxă.De asemenea, la nivelul comunității academice din UMF, și nu numai, există un real dispreț și chiar un discurs al urii față de cei care amână vaccinarea sau refuză să se vaccineze, fie din motive medicale – sarcină, alăptare, boli autoimune sau tratamente cu imunosupresoare, alergii severe sau diverse afecțiuni medicale – ori ca urmare a propriei decizii, în baza drepturilor recunoscute pacienților de legislația în vigoare. Se fac inclusiv presiuni directe sau indirecte asupra studenților, din partea unor cadre didactice, în sensul că notarea la examene va fi condiționată de opțiunea lor cu privire la vaccinare. Astfel de atitudini creează falii uriașe în societate și nu își au locul într-o societate liberală, democratică”, precizează organizația.

Foto: Facebook.com/UMF Iași