Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul prin care efectuarea testărilor rapide vor fi permise și în farmacii.

Farmaciile pot obține un aviz emis temporar în format electronic de la direcțiile de sănătate publică județene.

”Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătăţii, şi care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial”, a declarat Ioana Mihăilă, actual ministru al Sănătăţii.

Se vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide. Acestea vor putea fi preluate de la Ministrul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene.

Conform declarației, rezultate vor fi comunicate atât persoanei testate cât și direcțiilor de sănătate publică județene: „În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligaţia de a raporta către direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor”, a adăugat Mihăilă.

De asemenea, farmaciile vor fi special amenajate pentru testare, delimintându-se circuitul normal de circuitul persoanelor care se vaccinează.