În general, a fi perfecționist conduce la rezultate impecabile în munca depusă. Oamenii perfecționiști se străduiesc din răsputeri să își pună amprenta asupra tuturor sarcinilor pe care le au de îndeplinit. Fie că vorbim despre lucruri banale, fie că ne referim la cerințe cu un nivel ridicat de dificultate, un perfecționist își concentrează întreaga atenție și se dedică în totalitate muncii sale. Deseori, acest obicei cauzează neglijență și suprasolicitare față de propria persoană. Totodată, așteptările sunt pe măsura implicării și eforturilor depuse, ceea ce produce, de multe ori, dezamăgiri care afectează vizibil persoana în cauză.

Dacă te regăsești în cele descrise mai sus, cu siguranță te-ai convins deja că mulți dintre cei ce te înconjoară tratează lucrurile superficial, fără să acționeze la fel de minuțios ca tine. Atât în viața personală, cât și în cea profesională, unii oameni se mulțumesc să bifeze rapid obligațiile care le revin.

Aceste gesturi îți cauzează frecvent decepții? Iată câteva sfaturi din partea specialiștilor:

  • Fii realist!

Cu toții știm că viața este plină de surprize, iar oamenii au și mai multe surprize de oferit. Există și cazuri când acestea nu sunt tocmai plăcute. Nu-ți schimba firea, rămâi autentic, dar învață să fii realist! Nu renunța la idealuri, dar obișnuiește-te cu ideea că ceea ce poți primi în schimb stă mereu sub semnul întrebării, indiferent de ceea ce oferi tu. Atunci când începi să fii realist, vei putea continua să faci lucrurile în propria manieră, dar fără să mai fii atât de surprins și afectat de reacțiile celor din jur.

 

  • Implică-te în funcție de împrejurări!

Implicarea activă este, de regulă, o trăsătură demnă de toată admirația. Cu toate acestea, este extrem de important să discerni situațiile în care trebuie sau nu să te implici 100%. În funcție de context, pot exista situații care să merite întreaga ta atenție, dar, în egală măsură, pot apărea și situații în care este mai bine să stai pe margine. Cu timpul, fiecare om învață să evalueze contextul și să facă alegerea potrivită. Analizează concret fiecare caz în parte și nu uita să estimezi potențialele riscuri. În acest fel, eventualele neplăceri nu te vor lua pe nepregătite.

 

  • Permite-ți să greșești!

Nu ai niciun motiv real care să-ți provoace teamă față de greșeli. Acestea trebuie să facă parte din viața fiecăruia. Ele sunt esențiale pentru a putea deduce ce avem de corectat în acțiunile noastre viitoare. Este necesar să fii mai puțin dur cu propria persoana, astfel încât să nu te mai condamni atunci când obosești și simți nevoia să iei o pauză, să reflectezi.

 

  • Înțelege că nu poți mulțumi pe toată lumea!

Fiind perfecționist, ai tendința să faci tot ce este posibil pentru a mulțumi pe toată lumea. Fie că ești sau nu conștient, dorința de a face totul pentru cei din jur a devenit chiar un scop pentru tine. În unele cazuri, poate că ai făcut tot ceea ce ți-a stat în putere pentru cei dragi, fără că ulterior să primești apreciere sau recunoștință din partea lor. Este lăudabil să-ți oferi ajutorul, dar este important să setezi o limită în ceea ce privește bunăvoința ta. Acceptă faptul că nu poți mulțumi pe toată lumea. Acest obiectiv este total nerealist. În schimb, gândește-te că singura persoană pe care trebuie să o mulțumești ești chiar tu!

Învață să te pui pe tine pe primul loc! Scapă de impulsul care te determină să realizezi totul spre satisfacția celorlalți! Continuă să pui suflet în tot ceea ce faci, dar ai grijă la dezamăgirile cărora le permiți să te copleșească! 

Pentru a încheia într-o manieră umoristică, să ne amintim cuvintele lui Salvador Dali:

„Nu te teme de perfecțiune, nu o vei atinge niciodată.”