Scenariul roșu

După ce ministerele Educației și Sănătății au luat decizia ca toți elevii din anii terminali să vină fizic la școală cu efective întregi, scenariul roșu pentru școli a fost desființat și va forma cu cel galben unul nou, valabil peste 1 la mie

„Sunt 1731 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. În aceste localități toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal și copiii de grădiniță vor putea merge cu prezență fizică la școală în toate aceste 1731 de localități. În scenariul doi sunt 1.540 de localități cu rata de infectare până la trei la mie. În acest scenariu doi vor putea merge la școală cu prezență fizică toți copiii din grădinițe, toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, plus elevii din 185 de școli cu și fără personalitate juridică, școli speciale. Deci, practic, în scenariul doi, atunci când rata de infectare este mai mult de 1 la mie, nu vor putea merge cu prezență fizică la școală din păcate elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a a X-a și a XI-a. În data de 5 mai se întorc, după scenariile deja anunțate 1 și 2, toți elevii cu excepția claselor terminale. Clasele terminale nu au avut structura anului școlar modificată și atunci se vor întoarce în data de 10 mai.

După data de 10 mai se vor întoarce în clase cu prezență fizică toți elevii din anii terminali, practic cele două scenarii, galben și roșu, au fost comasate într-un singur scenariu care e valabil peste rata de infectare 1 la mie”.

Se amintește că indiferent de scenariul în care se află localitatea, elevii din clasele terminale din învățământul gimnazial și liceal, a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, profesional și postliceal se pot întoarce în efectiv complet, fizic, la școală, din 10 mai, dar și elevii cu cerințe educaționale speciale, potrivit unui comunicat emis de Guvern. Așadar, după ce Ministerele Educației și Sănătății vor emite un ordin comun, măsura va putea intra efectiv în vigoare.

Documentul CNSU prevede și:

a) permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe
educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care
funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția
respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

b) permiterea participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al
claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul
profesional și postliceal, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități
în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a
normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

c) permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică, în toate unitățile de
învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei
zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului
SARS-CoV-2.