Manipularea – beneficii nebănuite

Atunci când ne gândim la conceptul de manipulare, în mintea noastră apar, în general, situații obscure sau practici necinstite, ceea ce ne determină să facem abstracție de potențialele beneficii.

Conform definiției psihologilor sociali, manipularea este un instrument folosit mai mult sau mai puțin deliberat, al cărei scop principal este reprezentat de obținerea unei schimbări de judecată, de opinie sau de comportament din partea persoanei manipulate, fără ca aceasta să fie conștientă de ea. Cu alte cuvinte, persoana manipulată are sentimentul că acționează în deplină libertate.

Dacă aruncăm o privire asupra practicilor istorice care pot fi asociate cu strategiile de manipulare, vom descoperi că acestea sunt existente din cele mai vechi timpuri.

Totodată, ele nu erau corelate cu prejudecăți negative. Din contră, aceste tactici au fost adesea valorificate și apreciate, fiind atribuite unor persoane care demonstrau o subtilitate și un nivel de inteligență peste medie. Și totuși, pentru o bună parte a oamenilor, manipularea, oricare ar fi forma și efectele sale, este asociată adesea cu răul. Așadar, nimic nu poate justifica folosirea ei. În același timp, se consideră că manipularea este mereu aplicată în mod voluntar, fiind potențial toxică și distructivă.

În realitate, cu toții suntem, într-o anumită măsură, niște manipulatori. Fiecare om manipulează persoanele din jur, indiferent că o face în mod conștient sau spontan. Încă de la cele mai fragede vârste, copilul reușește să-și manipuleze părinții cu ajutorul lacrimilor pentru a obține o recompensă. În consecință, părinții utilizează aceeași unealtă: „dacă nu-ți termini mâncarea, nu primești desert”.  Când vreți să faceți o achiziție, manipulați vânzătorul pentru a obține un anumit preț. Toate schimburile sociale poartă amprenta acestui joc.

Psihiatrul Jacques-Antoine Malarewicz subliniază aspectul manipulator al oricărei relații umane: „Orice comunicare corespunde unei forme de manipulare […] Nu există comunicare care să poată pretinde neutralitatea. Nu putem evita încercarea de a-l convinge pe celălalt să adopte, în totalitate sau parțial, propria noastră viziune asupra unui anumit fapt”.

De ce ne lăsăm manipulați? Motivele sunt multiple și variază de la un individ la altul. Dacă întâlniți o persoană care susține că, în cazul ei, manipularea nu funcționează, puteți considera că aveți de-a face cu o persoană ușor de manipulat. Dacă ne-am propune să limităm fenomenul de manipulare, ar trebui să fim mereu hipervigilenți, ceea ce implică o atitudine foarte costisitoare din punct de vedere intelectual și energetic.

Există o mulțime de situații în care manipularea este benefică și necesară pentru persoana asupra căreia o exercităm. Spre exemplu:

  •  educarea unui copil evitând recurgerea la constrângere, șantaj, vinovăție;
  •  ajutorul acordat unui apropiat pentru a renunța la obiceiuri alimentare nocive sau chiar pentru a pune capăt unei dependențe de care își dorește să scape;
  •  prevenirea sau rezolvarea conflictelor;
  •  intervenția în cazuri de hărțuire, atitudini nepotrivite sau violență;
  •  grija manifestată față de o persoană care traversează un moment / o perioadă dificilă.

Pentru a pune în aplicare manipularea pozitivă și pentru a obține angajamentul ferm al persoanei manipulate, fără constrângere, trebuie insistat asupra faptului că este liber(ă) să facă cum își dorește. De asemenea, este de preferat că decizia să fie luată în prezența altor persoane, iar totul să fie aranjat astfel încât să acționeze rapid.

Dacă vă propuneți să ajutați pe cineva să se schimbe, arta persuasiunii vă va aduce rezultate slabe în comparație cu puterea angajamentului, care reprezintă cheia oricărui proces de manipulare pozitivă, eficientă și blândă. Pentru a influența un om astfel încât să declanșăm schimbarea la care ne așteptăm, este necesar să operăm cu tact și finețe, să facilităm sarcina persoanei respective și să obținem un prim pas din partea acesteia. În plus, politica pașilor mici se dovedește, în cele mai multe cazuri, mai eficientă decât cererile exagerate. Ulterior, persoana în cauză va căpăta obiceiul de a acționa în acest mod, pentru că ea însăși este cea care a decis astfel.

Să nu uităm niciodată că a manipula înseamnă a determina pe cineva să acționeze într-un anumit fel, excluzând brutalitatea sau impunerea, care vor sabota întregul efort.

Manipularea nu este o știință exactă, fiecare om este unic, ceea ce înseamnă că nu există o rețetă minune și că efectele nu sunt garantate, indiferent de circumstanțe.

În mod evident, dacă intențiile manipulatorului sunt cinstite și demne de laudă, riscul asumat este nul. În schimb, dacă aceste metode sunt folosite necorespunzător, cel mai probabil, la un moment dat, totul se va întoarce împotriva acestuia.

Cu speranța că acest instrument vă va facilita interacțiunea cu cei din jur, vă îndemn să aplicați principiile sugerate de autori renumiți în cercetarea acestei tehnici:

Însușiți-vă tehnicile de manipulare pozitivă! Folosiți-le rațional, cu luciditate! Faceți-o în cunoștință de cauză, cu respect și bunătate!