Un studiu realizat în 2019 a demonstrat că peste 60% din elevii de clasa a VIII-a vor să meargă la profilul real la liceu, iar motivele sunt destul de ușor de înțeles. Dacă încă nu ești hotărât asupra profilului pe care vrei să îl urmezi, iată de ce recomand să alegi unul real!

Ai o gamă largă de facultăți pe care le poți alege după ce termini liceul.

E un echilibru între toate materiile, demonstrat și de scara de dificultate descrisă prin ochii societății: mate-info (cel mai dificil), științele naturii, filologie, științe sociale.

Profilurile reale îți pun bazele în toate domeniile, pe tot parcursul celor 4 ani. Puține sunt materiile pe care nu le vei face aici și de care vei avea nevoie pentru admiterea la facultate sau pentru a începe să aprofundezi un subiect anume, așa că poți merge cu ușurință pe orice domeniu mai departe. În funcție de liceu, în primii doi ani orele de matematică, biologie, fizică/chimie pe săptămână sunt egale cu orele de română, limbi străine, științe sociale. Asta îți garantează că orice ai alege să faci pe viitor, nu vei începe de la 0, ceea ce nu poți experimenta la un profil uman. Să nu uităm de posibiltatea de a te transfera la un alt profil, în cazul în care vrei să te axezi pe meseria mult visată, imediat ce îți dai seama care este.

Evident, dacă știi deja ce îți dorești să faci după liceu, e mult mai ușor să alegi un profil care să îți susțină alegerea. Cu toate astea, liceul cuprinde o perioadă în care multe din concepțiile și ideile noastre se schimbă, așa că orice variantă de viitoare meserie trebuie luată în considerare.

Îți antrenează gândirea logică.

Fiind obișnuită din generală să învăț mult și pe de rost, nu m-am descurcat niciodată extrem de bine la materiile de profil real, dar n-am fost nici printre ultimii din clasă. Totuși, am ales un profil real fiind convinsă că nu e nevoie să am o memorie foarte bună, ci mai degrabă o gândire rapidă, iar asta s-a adeverit încă de la început. Nu aveam niciun fel de bază pentru fizică și chimie, matematica și româna fiind cele mai importante materii din generală, pentru ca de’, la asta dai examen într-a VIII-a.

Am început liceul cu 2 de 4 la chimie, și am continuat să învăț, până când, la sfârșitul primului semestru am obținut 9 în teză. Am realizat rapid că evoluţia mea a venit din muncă și din acea abilitate de „a gandi logic”, pentru că, credeți-mă, nu ajută să învățați reacții pe de rost. Mai departe, mi-a fost cu ușurință demonstrat că profilul real îmi antrenează gândirea, mă pune la încercare și reușește să mă dezvolte. În final, nu ăsta e scopul școlii?

Tindem să alegem calea cea mai ușoară, în realitate însă, cu cât provocarea este mai mare, cu atat ne vom dezvolta mai mult și vom avea mai mult de învățat. Nu fugiți de necunoscut și de provocări.

Nu înțelege greșit, deși eu nu am avut o atracție inițială pentru materiile reale, dacă tu simți că le urăști, încearcă să iei și alte variante în considerare. În final, cel mai important aspect este să faci singur alegerea, fără să te lași influențat de sfaturile primite de la părinți, ori să alegi drumul pe care și prietenii tăi l-au ales. Odată ajuns acolo, doar tu va trebui să înveți și să treci peste toate obstacolele.

Dacă vei fi absolvent al profilului real și chiar nu știi ce vei face pe viitor, trebuie să citești următoarele experiențe din articolul Cum arată viața de student la Facultatea de Matematică și Informatică?