Ziua internațională a cărții

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor. Cititul, cărțile, autorii, ilustrațiile, editurile, toate acestea, ocupă un loc special în viața fiecăruia şi, de aceea, UNESCO a hotărât, în 1995, în cadrul Conferinţei generale de la Paris, că trebuie să le serbăm în mod oficial.

„Ziua Internaţională a Cărţii şi a drepturilor de autor” este un eveniment anual, organizat prin intermediul UNESCO, în special pentru a promova cititul, publicarea de cărţi, dar şi drepturile de autor.

Cum a luat naștere celebrarea acestei zi, dedicate cărților și autorilor?

Ideea înfiinţării unei astfel de aniversări a apărut din 1923, când mai mulţi spanioli iubitori de carte au dorit să îl omagieze pe Miguel de Cervantes. În 1995, la Conferinţa generală de la Paris, UNESCO a decis ca 23 aprilie să rămână data aniversării internaţionale, deoarece conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim nașterea a numeroşi scriitori, precum Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, dar și moartea a trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen aflat în scădere dramatică. Astfel, prima zi mondială a cărţii şi a dreptului de autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.

La această dată, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi multe astfel de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

Cum este celebrată Ziua Internațională a Cărții ?

În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, evident din 23 aprilie. Acest titlu este acordat împreună cu reprezentanții industriei mondiale a cărții, unui oraș din lume care promovează cărțile și cititul în rândul locuitorilor săi. Printre orasele care au deținut în trecut această titulatură se numără Madrid, New Delhi, Montreal, Amsterdam și Atena.

Pentru acest an, a fost aleasă capitala Georgiei, Tbilisi. Federația Internațională a Asociațiilor și Instituțiilor de Biblioteci (IFLA) așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu autoritățile și bibliotecile de acolo pentru a arăta puterea instituțiilor în ceea ce privește  promovarea cărților și a lecturii.

Cu tema „Deci următoarea ta carte este …”, anul se va concentra pe creșterea numărului de oameni care citesc – în special cei tineri – și pe rolul pe care noile tehnologii îl pot juca în aducerea cărților către un public nou.

Alte modalități de celebrare

Regiunea Catalonia din Spania a integrat Ziua Internaționala a Cărții celebrărilor de ziua Sfântului Gheorghe, cunoscută ca „Diada de Sant Jordi”. Sărbătoarea a fost marcată din 1436, iar una dintre tradițiile sale presupune oferirea de daruri între apropiați. Celebrarea cu caracter religios a căpătat un caracter cultural începand cu secolul al XX-lea, când locuitorii regiunii au început să își dăruiască flori și cărți. Tradiția spune că băieții oferă flori fetelor, iar ele le dăruiesc cărți în schimb.

În Marea Britanie, Ziua Internaționala a Cărții este sărbătorită din 1998, prin dăruirea de vouchere tuturor elevilor înscriși în forme de învățământ de zi. Programul a fost celebrat în 2006 prin susținerea unei inițiative dedicate literaturii în rândul adulților. De la ediția din 2007, copii au putut să schimbe tichetul primit pentru o carte lansată special sau să îl folosească pentru a beneficia de reduceri la cărți sau audiobook-uri cu prețuri mai mari de 3,45 euro.

Începând cu anul 2005, pe data de 23 aprilie, Ziua Internaționala a Cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește în România concomitent cu Ziua Bibliotecarului.

Totodată, în România, această zi este marcată prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise.” Alături de prieteni ai cărților, copii, studenți, părinți, bunici, acest eveniment a devenit un adevărat manifest pro-cultură ale cărui ecouri au depasit granițele țării. O realizare importantă pentru România, țară pe care statisticile europene, încă o plasează la coada listei la capitolul obișnuințelor de lectură.