UE

Germania plănuiește să achiziționeze până la 30 de milioane de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V în lunile iunie, iulie și august, cca. 10 milioane de doze lunar, după ce EMA va aproba serul rusesc, potrivit premierului Saxoniei, Michael Kretschmer.

„Noi pledăm viguros în favoarea unui proces de aprobare rapidă (a vaccinului Sputnik V) până în luna mai”, a scris premierul pe pagina sa te Twitter joi, după o întâlnire la Moscova cu ministrul Sănătății rus Mihai Murașko.

Într-un context tensionat, în care trupele rusești sunt situate la granița cu Ucraina, iar starea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care anterior a primit îngrijiri medicale cinci luni în Germania după ce a fost otrăvit în Siberia cu un agent neurotoxic numit Noviciok, iar în prezent este încarcerat și face greva foamei, fiind incomplet refăcut, este incertă, premierul Kretschmer realizează o vizită de mai multe zile în Rusia, începând de miercuri.

Potrivit RDIF (Fondul suveran rusesc), finanțatorul dezvoltării vaccinului Sputnik V, negocierile cu Germania pentru „un contract de cumpărare anticipat” au început pe data de 8 aprilie.

Decizia pe cont propriu a Berlinului a fost justificată de Jens Spahn, Ministrul german al Sănătății, prin refuzul Comisiei Europene de negociere în numele celor 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru achiziționarea acestui vaccin, comparativ cu procedurile făcute în privința altor tipuri de vaccinuri anti-COVID

La rândul său, landul federal Bavaria a negociat un „contract preliminar” pentru a achiziționa 2,5 milioane de doze de vaccin Sputnik V, sub rezerva aprobării EMA. Alte landuri, precum Mecklenburg-Pomerania Occidentală au procedat asemănător și au realizat o precomandă.

În Europa, utilizarea vaccinului Sputnik V este controversată. Jean-Yves Le Drian, Ministrul francez de Externe a reproșat Rusiei încercarea acesteia de a transforma vaccinul într-un instrument de „propagandă”.

Conform AFP, nu a fost stabilit un termen clar cu privire la vaccinul Sputnik V de către EMA, dar alte laboratoare care au prezentat vaccinul anti-COVID pentru aprobare au avut un termen de la EMA pentru examinarea datelor furnizate între 2 și 4 luni.