Decalarea vacanței

Proiect USR PLUS: Decalarea vacanței în funcție de regiune și ciclu de învățământ, cu scopul stimulării creşterii industriei HoReCa și turismului, creșterea confortului celor care merg în vacanță și „exemplele de bune practici” ale altor state, dar despre efectele aduse  educației nu este nimic specificat.

Astfel, pentru elevii claselor primare, a VIII-a, a XII-a, anul școlar începe în prima zi de luni din septembrie, iar pentru restul elevilor, în a treia zi de luni din septembrie, făcându-se obiectul unei noi inițiative legislative, anunțată de Alin Apostol, deputatul USR PLUS.

  • Inițiativa vine la câteva zile după ce un alt parlamentar USR PLUS, senatorul Ștefan Pălărie, a inițiat un proiect de lege care prevede alinierea la media europeană cu 180 de zile de școală în loc de 162 câte sunt acum.
  • Avalanșa de propuneri parlamentare de modificare a structurii anului școlar vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat pregătit să extindă perioada de cursuri a viitorului an școlar și după ce a anunțat că pune în dezbatere revenirea la trimestre.

Deputatul Alin Apostol ne aduce la cunoștiință despre un nou model de vacanță ca soluție care „stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni”.

Acesta susține că: „adoptarea unui nou model de vacanţă pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”.

Cu ajutorul acestei măsuri, iniţiatorul proiectului estimează că, în termen de doi ani de la intrarea în vigoare a acesteia, veniturile operatorilor din sectorul turism, în principal ale celor din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare, se pot dubla. Se mai estimează și majorarea încasărilor agenţiilor de turism şi turoperatorilor, precum şi ale firmelor care activează în domeniul organizării de târguri şi evenimente.