Ce reguli trebuie să respecte românii de Florii și de Paște?

Regulile impuse pentru organizarea slujbelor de Florii şi de Paşte au fost anunțate astăzi. Klaus Iohannis a ținut astăzi o scurtă conferință de presă prin care a dorit să le transmită românilor că, în Noaptea de Înviere, restricțiile se vor ridica.

Creștinii vor putea participa la Sfânta Slujbă de Înviere fără a fi necesară completarea unei declarații. Circulaţia va fi permisă persoanelor în Noaptea de Înviere, respectiv 1 mai – 2 mai 2021, precum şi în noaptea de 8 mai – 9 mai 2021 (sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramadan), pentru participarea credincioşilor la slujbele religioase. Acestea vor putea fi organizate atât în interiorul, în exteriorul lăcaşelor de cult, sau simultan, în condiţiile sanitare cunoscute pentru protejarea sănătăţii oamenilor.

Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea în bune condiții a sfintelor slujbe și a activităților specifice perioadei prepascale și pascale.

Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane.

Pentru a evita aglomeraţia, la unităţile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcaşului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paştilor (pâine binecuvântată şi stropită cu agheasmă şi vin, pregătită şi ambalată din vreme în pachete/punguţe de unică folosinţă închise, respectând regulile de igienă), și a lumânărilor/candelelor.

La finalul slujbei de afară, pentru săvârşirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcaşul de cult împreună cu credincioşii, în limita spaţiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare sau vor continua slujba în afara lăcaşului de cult, în cazul în care numărul credincioşilor este mare.

În ziua de vineri, 7 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfinţire a apei va fi săvârşită în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfinţirea apei, aceasta va fi oferită credincioşilor în afara lăcaşului de cult de către voluntari, credincioşii păstrând distanţa de 1,5 m şi purtând masca de protecție.

Denes Vanesa
Denes Vanesa
Bună, mă numesc Deneș Vanesa, am 16 ani, îmi place să scriu și să cos. Sunt o persoană sociabilă, ambițioasă și prietenoasă.

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare