situația din Ucraina
Volodimir Zelenski și Vladimir Putin

Mai întâi de toate, trebuie să menționez faptul că nu sunt rusolog, strateg – expert în cazul presiunilor Rusiei asupra Ucrainei – dar voi încerca să-mi dau cu părerea despre situația din Ucraina. Din câte am citit, încep iar pretențiile teritoriale ale Rusiei în Ucraina, după anexarea Crimeei din 2014. De ce? Pur și simplu, populismul a fost exacerbat și fanatizat, încât a fost folosit drept pretext pentru a atrage populația rusă din Crimeea de partea Federației Ruse. „Bam! Bam! Bam!”, știți voi, control deplin asupra Mării Azov.

 

Dar acum ce mai vor rușii de la ucraineni?

 

În afară de tot, apelează iar la aceleași metode învechite de a atrage minoritățile ruse, aka populismul. Paradoxal e că, deși e veche, mereu va prinde la lume, că noi, oamenii, suntem foarte ușor manipulabili când suntem orbiți de imperialisme ieftine, când coboară cineva la nivelul nostru. Nu ne învățăm lecția, plus că avem și libertate deplină, dar nu ne-o asumăm sau nu știm mereu ce este mai bine.

 

În cazul actual, situația din Ucraina, pe lângă pretextul unificator al lui Putin, este despre câștigarea de noi teritorii de pe coasta Mării Azov. Ghici, ciupercă, ce-i! E cam la mintea cocoșului strategia asta. Rusia vrea din nou o amplă deschidere la mare, mai ales în contextul NATO și al sancțiunilor UE asupra Belarusului. De asemenea, Ucraina a rupt dependența de Rusia și așteaptă cât mai repede intrarea în UE.

 

Chiar ar ajuta economia europeană, datorită legăturii directe între Balcani și Polonia, mai ales că va facilita construirea autostrăzii Constanța-Gdansk (Polonia), unind comerțul Marea Neagră – Marea Baltică. Dar scopul actualului președinte al Ucrainei nu este acesta, ci protejarea de Rusia, țara urmând să fie sub aripa NATO… sau ridicată economic prin intermediul blocului economic al UE. De ce se vrea grăbirea intrării în NATO? Că Rusia ar intra în conflict direct cu SUA, iar marile puteri nu se luptă între ele, doar se hărțuiesc.

 

Tot un soi de „război de hărțuire” este prezent și în situația din Ucraina

 

Rusia pune presiune la granița cu Ucraina, trimițând trupe, zeci de mii de militari, pregătindu-i de atac peste ceva timp. Chiar au instalat un spital militar, deci lucrurile se îndreaptă înspre vărsare de sânge și o pretenție teritorială mai accentuată pe zi ce trece. Nici mult nu mai este până să fie concretizată, de aceea statele din UE au început să aplice Rusiei sancțiuni economice, după situația din Ucraina.

 

Acum, eu aș vedea două variante posibile:

 

1) Va fi grăbit procesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, ca Rusia să nu poată anexa regiunea în cauză. Știți voi, repet, Rusia nu vrea război cu SUA și invers. Dar sferele de influență nu sunt război, ci strategie, iar interesul acestor blocuri economice și de apărare se întărește cu dorința expansionistă a Rusiei… plus depărtarea Ucrainei de aceasta.

 

2) Terenul este prestabilit, iar Ucraina va adera la NATO, în special, după ce Rusia își face damblaua, limitând Ucraina la Marea Neagră, treptat, iar americanii vor presta ca niște moraliști. Exact cum au făcut cu propriii oameni, la Pearl Harbour, dar contextul diferă acum. La momentul de față, înainte să fie tras vreun foc de armă, aș zice că situația din Ucraina este ori albă ori neagră. Încă nu au evoluat lucrurile ca să existe o zonă gri, dar eu, personal, sper la zona albă, analogă primei variante ipotetice (aia de sus).

 

Ce să zic, aceste chestii destabilizează relațiile între state, mai ales că nu își mai dorește așa multă lume să anexeze teren, ci să se desprindă din alte țări. Plus că Rusia profită de un avantaj colosal – este membru permanent în ONU și nu poate fi exclusă. Așa cum profitau și americanii de conflictele din Afganistan, Siria, pentru interesele lor, cred că țiței. Fiecare își joacă propriile cărți, dar cel mai dureros este atunci când trebuie alții să-și piardă viața pentru acțiunile machiavelice ale cuiva. Sper să fie blocată la timp această strategie samavolnică, până nu degenerează!

fdf