bărbatul din Pitești
Sursa foto a imaginii din dreapta: Facebook/Dan Barbu

Există vreo persoană în țara asta care n-a fost la curent acum un an cu moartea lui George Floyd? Nu cred. Toate meme-urile, articolele, video-urile și protestele din America au devenit brusc o mișcare globală. De ce nu e la fel de băgat în seamă bărbatul mort din Pitești? Păi, motivele sunt, cu siguranță, multe. Două sunt deja evidente: bariera lingvistică impusă de limba română și puterea de influență contrastantă a celor două țări. Totuși, hai să intrăm în pâine. Care-s motivele specifice, reale, nu cele general valabile?

În primul rând, moartea lui George Floyd a adus la lumină problema rasismului sistemic

În cazul în care nu știai, existența poliției în America se datorează rasismului. Asta este una dintre informațiile care au devenit, în sfârșit, cunoscute, datorită morții lui Floyd. Conform Eastern Kentucky University, atât patrulele de sclavi, cât și Night Watches (Rondul de Noapte) sunt predecesorii poliției moderne. Ba mai mult decât atât, ce să vezi? „Patrulele de sclavi au ajutat la menținerea  ordinii economice și la asistarea bogaților deținători de pământ pentru a recupera și a pedepsi sclavi, care erau esențialmente considerați proprietate”. Hmm, sună cunoscut? Eu, cel puțin, nu văd vreo schimbare.

Pe lângă asta, au devenit virale multe statistici cutremurătoare în legătură cu discriminarea oamenilor de culoare. Acestea au demonstrat crime, inegalitatea în fața legii, lipsa de oportunități de angajare, lipsa de reprezentare, o diferență de salariu în defavoarea acestora etc. În privința cazului de la Pitești, problema este una mult mai simplă: polițiști slab pregătiți.

Asta nu mai e demult o știre de ultimă oră

Da, poate nu este cea mai bună decizie să imobilizezi brusc și cu brutalitate un bătrânel. Însă excesul de zel al poliției române nu mai este de muuuuuult timp o noutate. Tocmai de asta, faptele teoretic „noi” ajung să fie trecute cu vederea. De la un tânăr încătușat pentru că a trecut pe roșu, până la doi tineri bătuți pentru că au reproșat unor polițiști că nu purtau mască, românii nu mai acordă nicio atenție știrilor de genul. Ne-am obișnuit.

Uneori, se mai întâmplă accidente. Cel puțin, așa se spune

Unii oameni susțin că moartea bărbatului din Pitești este o pur și simplu o întâmplare nefericită. „Niciodată nu știi cum va reacționa organismul unui om. Unii au anumite probleme de sănătate și mor de la un taser, alții… mor așa”. Precum în cazul bărbatului din Vatra Dornei, care a decedat în momentul în care un echipaj al poliției a folosit spray lacrimogen asupra sa. Deși cauza principală a morții a fost declarată a fi insuficiența cardio-respiratorie acută, încă există persoane cu dubii.

Ce rămâne de înțeles?

Părerile vor fi mereu împărțite, iar greșelile există pentru a deveni lecții. Însă, nici faza din România nu trebuie trecută cu vederea. Mereu trebuie să încercăm să ne perfecționăm, nu-i așa?

În orice caz, dacă vrei să mai citești o comparație între două sisteme și cazuri, click aici!