Ucraina

150.000 de militari ruși s-au instalat la granița cu Ucraina, în timp ce mai multe spitale de campanie au fost instalate în zonă.

Potrivit Euronews, la sfârșitul unei ședințe cu miniștrii de Externe ale statelor UE, Josep Borrell, Șeful Diplomației UE a transmis că „este cea mai mare desfășurare de trupe ruse în regiune, de până acum. Când ai o asemenea desfășurare de forțe, o scânteie poate apărea în orice moment”. Pentru moment, Uniunea Europeană nu mai ia în calcul sancționarea suplimentară a Rusiei și nici expulzarea altor diplomați.

Tensiunea dintre Rusia și Ucraina continuă să crească: Un diplomat ucrainean a fost de curând expulzat din Moscova cu acuzația de primire de informații secrete. În același timp, un oficial rus a fost expulzat din Kiev ca răspuns.

Ministrul rus a susținut că prezența actuală militară la granița cu Ucraina „este un răspuns la acțiunile NATO. Noi vom continua să facem exerciții pentru încă două săptămâni”. Șeful NATO a spus că „desfășurarea de trupe este nejustificată, inexplicabilă și foarte îngrijorătoare”.