După demiterea lui Vlad Voiculescu din funcția de Ministru al Sănătății, interimatul funcției va fi asigurat de premierul Florin Cîțu până la numirea unui nou ministru. Care va fi următoarea alegere?

Deputatul USR Adrian Wiener

Deputat din partea USR, Adrian Wiener este una dintre opțiunile Alianței USR PLUS pentru preluarea postului de Ministru al Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Adrian Wiener s-a născut la 23 iunie 1973, a urmat studiile preuniversitare la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, iar mai apoi cursurile UMF „Victor Babeș” din Timișoara.
Ocupând postul de medic primar, Medicină Internă, acesta a avut funcția de director medical în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, iar mai târziu manager general al aceleași unități medicale.

Medic de profesie, pe perioada pandemiei el a revenit să lucreze în Spitalul Județean din Arad, apoi ca medic-coordonator la Spitalul din Grădiște dedicat pacienților infectați cu noul coronavirus.

A fost candidat al USR PLUS la Primăria Arad, dar a pierdut în fața PNL, mai apoi intrând în Parlament. Începând cu 2016, acesta face parte din partidul USR PLUS, iar în perioada 2016-2020 a fost senator.

Una dintre problemele cu care se confruntă sistemul medical românesc și pe care deputatul Adrian Weiner a evidențiat-o într-o intervenție la REALITATEA PLUS este faptul că sistemul a ajuns la o capacitate maximă, iar o primă problemă ce trebuie rezolvată este cea a paturilor ATI destinate bolnavilor de COVID-19.

De-a lungul activității sale, mai precis înainte de a fi senator în perioada 2016-2020, a urmat cursuri de formare în Managementul Serviciilor de Sănătate (Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București). De asemenea, portofoliul său de activitate include și implicarea sa ca membru fondator, dar și unul dintre coordonatorii Comisiei Județene de Prevenție Cardiovasculară.

Deputata USR PLUS Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă este numele vehiculat pentru funcția de ministru al sănătății, care ar putea fi propus de USR PLUS.
„Dacă aceasta va fi decizia alianței USR-PLUS, ca doctorul Ioana Mihăilă sau altcineva să meargă să preia portofoliul, evident că îi voi oferi toată susținerea mea. Și nu este vorba numai de mine, ci de întreaga echipă” a declarat Vlad Voiculescu.
Ioana Mihăilă este medic endocrinolog și proprietară a unei clinici medicale private. Are 39 de ani, este căsătorită și are doi copii de 12 ani și 7 ani. Soțul ei, tot medic, este partenerul său de afaceri.

Mihăilă a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în anul 2005, este medic primar endocrinolog și a fost președinte PLUS Bihor. Timp de cinci ani a fost membru PNL Bihor, dar fără să fie activă. A început să se implice activ in politică în anul 2018, când a aderat la organizația „Platforma Romania 100″, iar apoi la Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS).

În anul 2020 a candidat din partea Alianței USR PLUS pentru Primăria Oradea. Ea a fost numită pe 1 februarie 2021 secretar de stat in Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, Ioana Mihăilă a făcut parte din celula de criză PLUS COVID şi a contribuit la programul de guvernare USR-PLUS la capitolul dedicat managementului crizei COVID-19.