UNARTE
Sursa foto: Universitatea Națională de Arte București pe Facebook

Potrivit deciziei luate în cadrul Senatului UNARTE din București, instituția de învățământ va deține drepturile de autor asupra lucrărilor realizate de studenți în perioada școlarizării și, implicit, dreptul de a le vinde.

În urma unei posibile vânzări, studentul va dispune de un procent de 30% din sumă, iar UNARTE va încasa restul de 70%.

Deși studenții au contestat decizia, ea a fost oricum adoptată. Rectorul UNARTE, Cătălin Bălescu, a explicat argumentele din spatele deciziei într-un mic interviu acordat celor de la Cultură la dubă.

Domnul rector s-a raportat la drepturile de autor asupra lucrărilor executate de studenți, de care Universitatea dispune printr-un regulament și printr-un contract de studii. Toate acestea sunt motivate de dorința de protejare a drepturilor de autor.

Acesta declară că „expozițiile fac parte din procesul didactic”, lucru explicat și studenților.

După spusele acestuia, odată cu reglementările lucrurilor la drepturile de autor, se va plăti expunerea lucrărilor studenților, constând dintr-o taxă pe fiecare lucrare în parte, din expozițiile organizate de instituție.

Cum universitatea poate să fie proprietarul drepturilor de autor al unor lucrări realizate de altcineva?

Conform afirmațiilor domnului Bălescu, deși lucrarea e realizată de altcineva, ea se face într-un plan de învățământ, pe o programă de studiu și sub coordonarea unui pachet de profesori, fiind promovată tot de instituție, în condițiile în care piața de artă nu funcționează.

Studenții s-au opus acestei decizii, „ei au impresia că cineva le ia lucrările, le ia banii.”

Redactorul UNARTE nu contestă lipsa totală a drepturilor de autor a studenților, ci doar prevede împărțirea acestor drepturi cu universitatea, ca măsură de protecție instituțională, fiind o obligație, care face parte din actul didactic.

La pol opus, Asociația Studenților la UNARTE susține că măsura este abuzivă, fiindcă implică o schimbare a regulamentului și a contractului semnat de studenții deja înscriși, măsura aplicându-se pe tot ciclul universitar.

De asemenea, studenții susțin că UNARTE nici măcar nu le asigură materialele necesare pentru realizarea lucrărilor din timpul școlarizării.

Pentru a-și arăta nemulțumirea față de decizia luată de Senatul UNARTE, studenții intenționează să protesteze zilele următoare.