Ministerul Afacerilor Interne a publicat zilele trecute un proiect de lege prin care le va fi interzis pietonilor să stea cu ochii în telefon în timp ce traversează strada, altfel riscă să fie amendați. „Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se arată în document, conform Digi24.

Potrivit MAI, s-a constatat că un procent semnificativ din accidentele rutiere care se produc în România sunt cauzate de pietonii care nu se asigură înainte de a traversa strada. În situația în care se va continua în același fel, comportamentul imprudent al pietonilor va spori numărul deceselor rezultate din accidentele rutiere în care aceștia sunt implicați.

Potrivit unor statistici, se arată că în perioada 01.01.2019-15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație cu efect grav, datorate acestei cauze, a traversării străzilor neregulamentar de către pietoni. În urma producerii acestor evenimente rutiere tragice, 457 de persoane au decedat, iar 1272 au suferit răni grave.

Pentru a stopa eroarea de traversare neregulamentară este necesară îmbunătățirea legislației rutiere, pentru ca riscul rutier să se reducă, după cum reiese și din proiectul Ministerului de Interne. „În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Modificările care ar urma să apară după noul proiect sunt următoarele: La articolul 167 alineatul (1), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:

„h) să efectueze activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.”

În practică, această asigurare nu se realizează, întrucât pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția.

Altfel spus, în timpul traversării străzii vor fi interzise activități precum: folosirea telefonului mobil, scrierea mesajelor, accesarea diverselor aplicații de ghidare, dar și ascultarea muzicii în căști. Distragerea atenției poate constitui un factor în producerea accidentului rutier chiar și atunci când pietonii traversează un drum public prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de distragerea atenției este cel la nivel mental (cognitiv), ca de exemplu, o discuție telefonică, care face pietonul să se piardă cu totul în acea activitate, uitând să se asigure, practic traversând într-un mod inconștient.

În proiectul publicat de MAI se mai menționează și faptul că prin distragerea auditivă (căști), pietonul în timpul traversării nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculul cu regim prioritar de circulație, cum ar fi cele aparținând poliției sau serviciului de ambulanță.

O interdicție asemănătoare există deja, însă doar pentru conducătorii de autovehicule, acestora fiindu-le interzis a efectua activități care le distrag atenția de la conducere și ceea ce se întâmplă în trafic, precum și de a folosi telefoanele mobile în timpul deplasării pe drumurile publice.