Cumpănașu

Ministerul Educație a anunțat că, din data de 29 martie 2021, toate parteneriatele cu asociația lui Alexandru Cumpănașu (Asociația pentru Implementarea Democrației) au fost întrerupte în toate cele trei proiecte din 2018 și 2019. În prezent, între Ministerul Educației și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) nu există nicio colaborare/ parteneriat/ acord privind desfășurarea unor activități finanțate din fonduri europene.

Cele trei proiecte:
1. „Sistem de Management al Calității pentru Ministerul Educației și Cercetării și structuri subordonate – CAF”. Potrivit Ministerului, „în acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare”.
2. „Noi Perspective în Educație – NPE”. Potrivit Ministerului, „în acest proiect, după încetarea parteneriatului cu AID, Ministerul Educației a preluat responsabilitatea implementării activităților pentru finalizarea și atingerea obiectivelor din contractul de finanțare prin noua structura din cadrul ministerului – Direcția Generală România Educată”.
3. „Dezvoltarea de Reglementări Instituționale privind Etica, Integritatea și Anticorupția în sistemul de educație”. Potrivit instituției, „în cadrul acestui proiect, a fost încetat atât acordul de parteneriat cu AID, cât și cu Academia de Poliție „AI. I. Cuza” din București. De asemenea, Ministerul Educației a decis rezilierea contractului de finanțare încheiat în 2018, derulat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2016-2020″.
Educație Privată a scris că Ministerul Educației a anulat un acord de parteneriat din 18 decembrie 2018 cu  Asociația pentru Implementarea Democrației a domnului Alexandru Cumpănașu. Proiectul respectiv se numește „Dezvoltarea de reglementări instituționale privind etica, integritatea și anticorupția în sistemul de educație”.

De asemenea, potrivit Edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că este în curs de derulare o analiză solicitată „pe baza unor ‘semne de întrebare’ cu privire la cât de adecvat este parteneriatul” semnat în anul 2018.

Deși Alexandru Cumpănașu conduce două ONG-uri, unul dintre ele fiind Asociația pentru Implementarea Democrației, abonate la bani publici, acesta are cel puțin un dosar penal în care apare numele său. După ce Poliția Capitalei și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 din București au început urmărirea pentru acuzația de incitare la ură și discriminare față de profesori, Alexandru Cumpănașu s-a răzbunat prin postarea unor clipuri cu mesaje îndreptate împotriva acestei categorii profesionale, pe rețeaua socială chinezească TikTok.