Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a ținut astăzi o conferință de presă în care a explicat tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” de aseară.

Ieri, 12.04, la Unitatea Mobila a Spitalului „Victor Babeș” din Capitală au decedat 3 persoane, în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen din cadrul secției ATI.

În cursul serii trecute, Raed Arafat a fost invitat de către Florin Cîțu în cadrul unei conferințe pentru a prezenta informații cu privire la cele întâmplate.

Astăzi, Vlad Voiculescu a explicat motivul pentru care a apărut abia astăzi pentru a oferi explicații. El a spus că prioritatea a fost salvarea pacienților, anunțarea familiilor pacienților decedați și a celor transferați la alte spitale.

„Primul lucru a fost să sun să mă asigur că sunt alte locuri în alte spitale. Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. La fața locului am încercat să văd dacă există explicații suplimentare, dacă Poliția a fost informată și dacă familiile victimelor au fost anunțate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Acesta a vorbit și despre motivul tragediei: „Ştim deja că sistemul sanitar e suprasolicitat, că oamenii sunt obosiţi, că echipamentele sunt la limită, dar niciuna dintre acestea nu justifică această tragedie”.

De asemenea, Voiculescu a clarificat ordinea în care s-au întâmplat lucrurile și ora la care a aflat despre incident: „Eu am aflat în jurul orei 18.00. Eu am solicitat să fie anunțată Poliția. La spital ne-am interesat dacă putem ajuta și am cerut ca familiile și Poliția să fie anunțate. Esențial este să ajuți, apoi să anunți organele care au atribuții și familiile, apoi să anunți presa. Nu se putea face mai mult”.

„Cu domnul Arafat am vorbit imediat după ora 18,00, iar la spital procedurile sunt destul de clare – mai întâi se încearcă salvarea pacienţilor, transferul pacienţilor”, a mai menționat ministrul.

Acesta a spus că nu se cunoaște încă cauza defecțiunii iar acest detaliu va fi aflat în cadrul anchetei: „Ce ştiu este că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată. Din explicaţiile pe care le-am primit de la domnul doctor Arafat, ştim că a fost o problemă care ţine de presiunea oxigenului şi asta ar fi dus sau ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor”.

Voiculescu a menționat că a solicitat Direcției de Sănătate Publică avizul de funcţionare a secţiei mobile ATI, emis în 9 aprilie.