Din cauza scăderii numărului de persoane care doresc să se vaccineze cu serul AstraZeneca, s-a decis că oricine se poate vaccina cu serul AstraZeneca, chiar dacă are sau nu programare.

Centrelor de vaccinare li se permite să vaccineze pe oricine cu serul AstraZeneca, în urma lansării unei circulare emisă de Comitetul Național de Vaccinare.

Această decizie a fost luată în urma sesizării făcute de către coordonatorii centrelor de vaccinare, care spun că centrele sunt goale iar personalul stă acolo degeaba.

S-a decis, așadar, că oricine dorește să fie imunizat cu serul AstraZeneca poate merge la un centru cu buletinul pentru a se vaccina. Persoanele programate au prioritate.

La momentul actual, în România există 254 de centre de vaccinare.

Vă reamintim că pe 8 aprilie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că România va continua vaccinarea cu serul AstraZeneca pentru toate categoriile de vârstă.

Însă, din cauza controversei create pe baza acestui vaccin, numărul persoanelor care vor să se imunizeze cu acest ser a scăzut drastic.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului a transmis, în 7 aprilie, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, s-a hotărât continuarea vaccinării cu acest ser, efectele adverse fiind foarte rare.

În urma acestei decizii, miniștrii Sănătății din UE s-au întâlnit în cadrul unei ședințe online pentru a stabili ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca. Aceștia nu au ajuns la o decizie unitară.

2.326.484 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei de vaccinare, dintre care 1.435.730 au primit ambele doze de vaccin.