Facultatea de Matematică și Informatică

Ești curios să afli cum e viața de student la Facultatea de Matematică și Informatică? Ești indecis în ceea ce privește urmarea unei astfel de facultăți? Ei bine… am găsit soluția! Nașca Răzvan și Pertea Alexandra sunt un cuplu care a decis să ne împărtășească din experiența, opiniile și poveștile lor, dar de asemenea să ajute și să ofere mici sfaturi viitorilor studenți, care iau în calcul urmarea acestei facultăți.

RĂZVAN este absolvent al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, din Bistrița, profilul matematică-informatică, în vârstă de 20 de ani, iar în prezent este student în anul doi la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu specializarea Informatică- Română. Totodată, acesta a făcut parte timp de doi ani din echipa de robotică „Bolts and Gears” a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. În anul 2016, Răzvan a participat la Olimpiada Națională de Informatică. Pe parcursul anilor de liceu a obținut mențiuni la faza județeană a olimpiadelor de informatică, matematică și fizică. Participarea la Olimpiada Națională a compensat cu ⅔ din nota de admitere, restul fiind completat de nota la o proba din examenul de Bacalaureat (matematică sau informatică, la alegere). 

Răzvan

În ceea ce o privește pe ALEXANDRA, aceasta este absolventă a Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca, profilul matematică-informatică, în vârstă de 21 de ani. De asemenea, și ea este, în prezent, studentă în anul al doilea al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, la profilul Informatică- Română. Înaintea liceului, Alexandra a alergat pentru Federația Română de Atletism timp de 7 ani, perioadă în care a câștigat campionate locale, naționale și internaționale, participând la diverse probe (50m, 100m, 200m, ștafetă). Odată cu începerea studiilor liceale, Alexandra s-a implicat în diverse voluntariate, în prezent fiind activă în cadrul asociației studențești a facultății. În vara anului 2018, a fost voluntară în cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică, unde a fost ghid pentru delegația din Kirghistan timp de 5 zile.

Alexandra

  • Salutare! Întâi de toate aș dori să aflu de ce ai ales să urmezi o astfel de facultate și cum te-ai decis în privința ei?

RĂZVAN: „Încă de mic am fost pasionat de tot ceea ce înseamnă tehnologie și dispozitive inteligente, iar la școală mereu am preferat materiile de profil real. Facultatea de Matematică și Informatică le îmbină perfect pe amândouă. Alegerea nu a fost foarte grea. Chiar dacă în clasele mai mici mă descurcam bine la materii precum matematică, fizică, chimie sau biologie, în liceu am descoperit o pasiune legată de informatică care s-a dezvoltat de-a lungul anilor și am decis că asta e calea pe care vreau să continui. Această facultate fiind prima mea opțiune unde am aplicat în acel moment.

ALEXANDRA: „Mereu m-a atras tehnologia și modurile în care putem să ne dezvoltăm cu ajutorul ei. Sunt de părere că, cu ajutorul informaticii, putem îmbunătăți multe aspecte ale vieții noastre. Această facultate a fost prima și singura mea opțiune, fapt care, dacă mă gândesc mai bine, nu cred că a fost cel mai bun lucru. În liceu, pasiunea mea a fost matematica, lucru care mi-a dezvoltat o anumită gândire și un anumit mod de analiză în așa fel încât rezolvarea problemelor de informatică a venit natural. Știind că vreau să continui și să mă dezvolt în domeniul informaticii, alegerea facultății nu a fost o decizie grea pentru mine.

  • Cum a fost, pentru tine, pregătirea pentru admitere și experiența examenului?

RĂZVAN: „Având oportunitatea de a-mi compensa admiterea cu rezultatele de la olimpiadă și examenul de Bacalaureat, din fericire nu am avut stresul admiterii. Aș putea spune că munca depusă pe parcursul liceului pentru olimpiade a compensat într-o oarecare măsură,  procesul învățării pentru admitere.”

ALEXANDRA: „Am ales să dau admiterea din matematică, și am participat totodată și la concursul de admitere de dinainte. Obișnuiam să merg aproape zilnic la Biblioteca Centrală Universitară, unde rezolvam culegeri de probleme pentru admitere. Examenul a fost mai puțin stresant decât mă așteptasem, însă cred că a fost așa deoarece participasem și la concurs și eram obișnuită cu atmosfera și cu tipul subiectului.” 

  • Ce presupune a fi student în cadrul acestei facultăți?

RĂZVAN: „A fi student la info înseamnă să înveți să îți gestionezi corect timpul, găsind greu un echilibru între orele de lucru și cele de odihnă. De asemenea e important să realizezi că tot progresul pe care îl ai se bazează în mare parte pe ceea ce faci și descoperi singur.”

ALEXANDRA: „A fi student la această facultate presupune multe ore de laborator, iar odată cu ele, vin multe ore petrecute lucrând la teme. E foarte important să existe un echilibru între facultate și viața personală, lucru care încă mi se pare greu de obținut.”

  • De ce calități trebuie să dea dovadă un viitor student care își propune sa urmeze acest drum?

RĂZVAN: „Trebuie să aibă cunoștințe minime de informatică, o gândire logică și structurată și să fie dispus la ore interminabile de găsit o mică eroare care compromite un întreg proiect.”

ALEXANDRA: „Cred că cea mai importantă calitate de care un viitor student trebuie să dea dovadă, este răbdarea. Vor fi prea multe dăți în care codul nu funcționează și nici nu știi unde să te uiți. Debugging-ul este o adevărată artă.”

  • Cum arată în momentul de față o zi din viața ta ca student/ă?

RĂZVAN: „Orarul diferă mult de la o zi la alta și de la o săptămână la alta. Orele sunt dispuse de la 8 până la 20, cu pauze mai lungi sau mai scurte între ele. Programul e uneori greu de gestionat. Acesta trebuie împărțit între cursuri, laboratoare, teme și bineînțeles proiecte și activități personale, care sunt mai puține în ultima vreme.”

ALEXANDRA: „În anul 1, orarul mi s-a părut mai încărcat față de acum. Deși acum e puțin mai liber, cerințele la fiecare materie au devenit mai mari, lucru care îți ocupă mai mult din timpul liber. În funcție de cum îmi gestionez temele, câteodată reușesc să-mi înghesui în program o ieșire în oraș sau o oră de sală, deși, în situația actuală, aceste lucruri sunt mai rare.”

  • Îmi poți spune te rog, dacă pandemia și situația actuala te-a afectat în vreun anumit fel? Și dacă da, care ar fi acela?

RĂZVAN: „Pandemia actuală a adus schimbări în viețile tuturor în ultimul an. Pentru mine a fost greu să mă obișnuiesc cu școala online, dar nu aveam de ales deoarece săptămânile de facultate mergeau mai departe fără a ține cont dacă ești sau nu pregătit. Un alt lucru care m-a afectat în perioada asta a fost distanțarea socială. Faptul că până în ziua de azi ne întâlnim mai rar și în condiții speciale cu persoanele apropiate e un lucru peste care trec mai greu.”

ALEXANDRA: „La început, facultatea nu părea deloc obligatorie. Nu spun că este, deoarece te poți lăsa oricând, însă cursurile, seminarele și laboratoarele erau la fel de reale ca înainte. Un lucru greu a fost să mă acomodez cu faptul că, în contextul unei pandemii care ne-a lovit pe toți, trebuie să mă străduiesc să continui să învăț și să muncesc. Lipsa interacțiunii față în față cu cadrele didactice și cu colegii a îngreunat experiența facultății. Pe lângă asta, deoarece eu și Răzvan suntem din orașe diferite, ne vedem mai rar. Tot aspectul social al facultății a avut de suferit, însă încerc să fiu optimistă și să trec prin asta cu capul sus.”

  • Dacă ai avea ocazia să te întorci în timp, ai alege o altă facultate?

RĂZVAN: „Dacă ar fi să mă înscriu din nou la facultate, aș face exact aceeași alegere. Consider că această facultate îmi oferă resursele și oportunitățile necesare pentru a putea crește și a mă dezvolta în acest domeniu de actualitate.”

ALEXANDRA: „Nu regret nicio secundă că am ales să vin la această facultate, și nici nu aș alege alta. Pe lângă materiile studiate, calitatea facultății vine din partea colegilor de an și a cadrelor didactice, de care sunt extrem de mulțumită.”

  • Și nu în cele din urmă, te-aș ruga să ne spui ce sfaturi ai pentru cei care vor sa urmeze această facultate.

RĂZVAN:Un prim sfat pentru viitorii boboci ar fi să aibă grijă la cum își gestionează timpul și să prioritizeze anumite activități ca să evite nopțile târzii pentru o temă amânată și ca să se poată ocupa și de lucrurile care îi pasionează și care le aduc plăcere. De asemenea, i-aș sfătui să nu ezite niciodată să ceară ajutorul de la alți colegi și chiar de la profesori, un lucru care este încurajat de aceștia. În acest domeniu, munca în echipă este bine văzută și apreciată și nu este o rușine să greșești de mai multe ori până ajungi la un rezultat bun.”

ALEXANDRA:Din cauza cantității de lucru, e foarte ușor să ajungi la burnout. Un prim sfat ar fi, pentru oricine dorește să vină la această facultate, să ia în considerare faptul că e foarte important să îți aloci timp pentru tine și nevoile tale. Contextul actual a demonstrat că sănătatea noastră, atât fizică cât și psihică, vine pe primul loc. În plus, o minte odihnită îți permite să asimilezi informații mai repede și să privești altfel problemele din fața ta.”

Și, pentru că echipa noastră dorește să te ajute în privința alegerii facultății, ți-am pregătit un articol despre Medicină.