Prințul Filip
Sursa: Wikipedia/ ro.wikipedia.org

Din păcate, astăzi, 9 aprilie 2021, clopotele sună pentru Majestatea Sa Regală a Marii Britanii, soțul Reginei Elisabeta, Prințul Filip, Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich. Acesta se născuse la data de 10 iunie 1921, pe insula Corfu, Grecia, cu titlul de Prinț al Greciei și al Danemarcei, fiu al Prințului Andrei al Greciei și al Prințesei Alice de Battenberg, dar a renunțat la acest titlu când se căsătorise, adoptând numele bunicilor materni, Mountbatten.

 

Prințul Filip se născuse într-o perioadă grea, în timpul Războiului greco-turc

 

Din păcate, la vârsta de 18 ani, în anul 1939, unchiul său, Regele Constantin I al Greciei, a fost silit să abdice, iar familia sa plecase în Franța, la mătușa lui, Prințesa Marie Bonaparte. Cu toate că se născuse în Grecia, acesta înțelegea doar puțină greacă, în schimb, știa engleza, daneza (datorită originilor materne) și franceza. În același an, acesta începuse să studieze la Royal Naval College din Dartmouth, Anglia, ca mai apoi să lupte, din 1940, în Marina Britanică, în al Doilea Război Mondial, în largul mediteranean.

 

La data de 28 februarie 1947, Prințul Filip a renunțat la titlul de Prinț al Greciei și al Danemarcei, rămânând la numele matern de Mountbatten, cunoscând-o, tot în acea perioadă, și pe moștenitoarea tronului britanic, Prințesa Elisabeta, actuala Regina Elisabeta a II-a. Nunta lor a fost pe data de 20 noiembrie, același an, primind titlurile de Alteță Regale, Conte de Merioneth și Baron Greenwich.

 

Alteța Sa Regala Prințul Filip rămâne, totuși, cunoscut datorită implicării sale în programe filantropice, umanitare să zicem

 

Acesta a fost președintele World Wildlife Fund în perioada 1981-1996, o organizație ce se ocupă de conservarea naturii și reducerea factorilor care amenință diversitatea vieții pe Pământ, în mai multe domenii, precum mâncare, ape dulci, oceane și altele. De asemenea, Prințul Filip avea un program, International Award, ce se ocupa de servicii comunitare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor manageriale, dedicat tinerilor și adulților.

 

Odată cu anul 2011, Prințul Filip a primit titlul de Lord Mare Amiral al Marinei Britanice, celebrând onorata vârstă de 90 de ani. Din păcate, ultimul său eveniment la care a participat a fost în 2017, relativ aproape de anul acesta, dar Prințul Filip a continuat să o însoțească pe soția sa, Regina Elisabeta a II-a, la evenimente. Tot în același ani, Majestățile Sale Regale au sărbătorit 70 de ani de căsnicie, la Castelul Windsor (Prințul Filip purtând numele Mountbatten-Windsor, ca apropo).

 

Dar ce poveste frumoasă de dragoste, își scria scrisori de dragoste cu actuala Regina Elisabeta a II-a, de când aceasta avea 13 ani

 

De asemenea, Prințul Filip a renunțat la titlurile de la naștere și s-a convertit de la ortodoxism la anglicanism, mai mult sau mai puțin pentru consoarta sa regală. Din păcate, acesta a fost finalul pe care nimeni nu îl așteaptă, după complicații cardiace și după ce timpul și-a pus amprenta nemilos. Odihnă veșnică să aibă Alteța Sa Regală Prințul Filip!