să facă o ambasadă mișto
Sursa: Ambasada Suediei din București/ Facebook

Viața e grea. E greu să ocupi o funcție importantă, e greu să ai o reputație de menținut și e greu să fii nevoit să transmiți un mesaj întregii lumi. Mai ales când nu stăpânești limba în care trebuie să vorbești. Și când ajungi să facă o ambasadă mișto de tine…

Și ce poți face atunci când transformi „Arhitecture of Totalitarian Regimes of the 20th Century in Europe and Urban Memory” în „Arhitectur To-ta-litarian Regims of… bam-bam-bam”? Probabil să te uiți rușinat în jos, să îți recunoști gafa și să râzi de meme-urile care vor urma. 

Era clar că o asemenea stâlcire va deveni subiect de glume, în condițiile în care noi râdeam și de „ce-i fă asta” sau „să vă fie rușine”. Dar v-ați gândit vreodată că primul miștocar al domnului Alexe va fi Ambasada Suediei?

Eu cu siguranță am fost surprinsă… 

Ce au făcut aceștia? Au postat pe Facebook-ul lor o poză cu următoarea descriere: „Din meniul de prânz al ambasadei: pizza cu banane, curry, brânză și stafide, alune, BAM BAM, știți voi…”. 

Toată situația este cumva peste limitele mele de umor. Adică probabil urmărită live, bâlbâiala domnului Alexe mi-ar fi stârnit un zâmbet, iar postarea ambasadei este cu desăvârșire… șocantă.

Dar citind acum știrea la rece nu știu exact cum mă simt în raport cu toată situația… 

Încerc nici să nu arunc cu pietre în săracul om. Ați putea spune că toată lumea vorbește engleză în ziua de azi, mai ales cineva aflat într-o funcție importantă. Și este perfect legit acest raționament: pentru generația noastră nu mai e deloc impresionant să stăpânești engleza, din contră, e rușinos dacă n-o faci. Dar nenea în cauză nu e în generația noastră. Oricât de banal pare, el nu a crescut cu aceeași expunere la limba lui Shakespeare ca și noi. Nu spun că nu ar trebui s-o știe, din contră. Dar, vreau să spun că nu pot doar să râd și să arăt cu degetul, mai ales când nu e nici primul, nici ultimul care face asemenea gafe. 

Oricum, dacă vreți să râdeți, avem câțiva stand-up-eri mai de Doamne-ajută în țară. Probabil și aceștia vor include o glumă despre gafa fostului ministru al mediului, așa, ca să placă la toată lumea… Eu doar am propus, acum vă uitați la ce vrea sufletul vostru… și la ce duc neuronii voștri.

Acestea fiind spuse, până data viitoare, aveți grijă de voi, purtați mască, spălați-vă pe mâini, BAM BAM, știți voi…