Kurt Cobain
Sursă foto: Facebook
Știi cum se spune, despre unele chestii nu te cerți: religie, politică și viața lui Kurt Cobain. Deși clar ai auzit cel puțin una-două teorii conspiraționiste fierbinți despre el, azi le vom da naibii. În schimb, ne vom concentra asupra faptelor concrete, a motivelor pentru care-i o crimă să nu-i ții minte numele. Deci, pe scurt, răspunsul e unul categoric. DA! Dar de ce?

Păi, pe vrute, pe nevrute, a devenit reprezentantul unei generații

După o copilărie zbuciumată în care a trăit din abandon în abandon și o adolescență și mai și, Kurt a ajuns să se refugieze în muzică. Astfel, un șir de decizii greșite, dar și uneori corecte, l-a condus spre Nirvana. Deși tot ce voia era să experimenteze și să-și îmbunătățească abilitățile artistice, piesa Smells Like Teen Spirit, de pe al doilea album al trupei, a adus laolaltă toți adolescenții din anii ’90. Succesul melodiei a fost unul răsunător și abrupt, propulsând un gen muzical necunoscut în mainstream.

Precum se întâmplă cu orice melodie care devine populară, trupa Nirvana a fost nevoită să cânte neîncetat presupusul nou imn al Generației X. Asta l-a făcut pe Kurt să „boicoteze” melodia. Deseori, la concerte, nici măcar nu se mai obosea să cânte versurile corect.

„Toată lumea se concentra pe acel cântec atât de mult. Motivul pentru care primește multe reacții e că oamenii l-au văzut pe MTV de un milion de ori. Le-a bombardat creierele.”, a declarat pentru Rolling Stone.

Sinceritatea-n cea mai pură formă: miștocăreala presei

Kurt CobainDacă nu te-ai prins până acum, Kurt Cobain a fost o legendă. Deși Nirvana a renunțat să mai fie indie, alăturându-se unei case de discuri, Kurt a continuat să creadă în aceleași idealuri. De exemplu, a purtat un tricou pe care scria REVISTELE CORPORATISTE ÎNCĂ-S NAȘPA (CORPORATE MAGAZINES STILL SUCK) la o ședință foto cu Rolling Stone.

Altă fază mișto fu când media a decis să spună că-i prea drogat, prea bolnav pentru a fi în stare să cânte la festivalul din Reading, 1992. Reacția lui a intrat în istorie. S-a așezat într-un scaun cu rotile, și-a pus o perucă, fiind condus pe scenă. S-a ridicat, a cântat, a căzut. Pe urmă, s-a ridicat din nou, văzându-și de concert. Dacă nu i-ar fi ieșit cu muzica, actoria ar fi fost un succes garantat.

Pe vremea când era cool să fii misogin și homofob, Kurt Cobain a ales să nu fie așa. Ba din contra

Și…acum am ajuns la partea mea preferată. Kurt Cobain era literalmente un activist. Unul dintre multele exemple este un fragment dintr-un interviu din ’93 cu Erica Ehm. Știind că-i preocupat de sexism, jurnalista l-a întrebat cum încearcă să facă oamenii conștienți de această problemă.
„Prin scrierea unor cântece atât de directe precum «Rape Me» («Violează-Mă»). Având de recurs la așa ceva este aproape rușinos, pentru că oamenii nu au înțeles când am scris un cântec ca «About A Girl» sau «Polly», și având de explicat asta și având neînțelegeri despre asta e doar… Am decis să scriu «Rape Me» într-un fel care era atât de direct și evident încât nimeni să nu poată să-l nege, știi? Nimeni nu poate să-l citească în niciun alt fel… Deși unii oameni chiar au făcut-o!”

Altă dată, la un concert, un tip a încercat să agreseze sexual o fată. Văzând asta, Kurt s-a oprit din cântat și a intervenit. Deși nouă, acum, ni se pare o acțiune corectă și nu neapărat ceva ieșit din comun, pentru concertele din ’90 a fost ceva absolut nemaivăzut. Bine, cel puțin, sper că asta-i ceva normal acum…

În direcția asta, lista continuă.

Totuși, n-o să mă lungesc, ai prins ideea. Kurt Cobain a fost o persoană cool și merită să ai măcar o idee despre cine a fost. Ai o groază de motive pentru asta.

Dacă, precum Kurt Cobain, îți pasă de siguranța femeilor și nu numai, click aici!